Национална научна конференция „100 години археологическо дружество – Разград” в столицата на Лудогорието

НА 9 И 10 НОЕМВРИ ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА ГРАДА ЩЕ ИМАТ УНИКАЛНИЯ ШАНС ДА ВИДЯТ ЗЛАТНИЯ ПЕГАС  И НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ ОТ ПЕРИОДА НА КЪСНАТА АНТИЧНОСТ В БЪЛГАРИЯ

Регионалният исторически музей организира Национална научна конференция „100 години археологическо дружество – Разград” на 9 и 10 ноември. Форумът е част от програмата на музея за135-годишнината на музейното дело в столицата на Лудогорието.

Над 35 доклада в три сесии ще изнесат представители на Българска академия на науките, Софийския университет „Св. Климент Охридски “, Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Тракийския университет, музеите в Разград, Добрич, Варна, Силистра, Велико Търново, Стара Загора, Исперих, Попово, Омуртаг, Нова Загора и др. Модератори са проф. д.и.н. Стела Дончева от Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “, проф. д-р Росица Ангелова от РИМ – – Разград и проф. д.и.н. Георги Атанасов от РИМ – Силистра. Официалното откриване на конференцията ще бъде в 13.00 часа на 9 ноември в конферентната  зала на Интерактивния музей.

Три часа по-рано ще бъдат поднесени венци и цветя пред надгробната плоча на акад. Анание Явашов до параклиса „Св. Георги“ в стария гробищен парк. По инициатива на Музейния съвет и със съдействието на Община Разград в лицето на зам.-кмета Добрин Добрев гробът е вече почистен и зацветен.

А в продължение на два дни /9 и 10 ноември/ от 9.00 до 18.00 часа участниците в конференцията, жителите и гостите на Разград ще имат уникалния шанс да разгледат най-голямото златно съкровище от периода на Късната античност в България и Златния пегас, които ще бъдат изложени в музея.

Пълната програма на научната конференцията ще бъде публикувана в понеделник /7 ноември/ на сайта на Регионален исторически музей – Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.