Настъпи астрономическата пролет

Астрономическата пролет  настъпи на 20 март в 23:58 часа. Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Астрономически тя започва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното полукълбо. Пролетта завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо, както и около 21 декември – в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. “Григориански календар”. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

С настъпването на пролетта, обаче ще дойде и леко понижение на температурите. През деня те ще са между 13 и 18 градуса, по Черноморието около 13 градуса, за София – около 15. Ще бъде предимно облачно. Ще има и превалявания от дъжд в Западна и Централна България.

В края на работната седмица валежите се очакват да спрат и да бъде предимно слънчево. Температурите слабо ще се повишат и ще бъдат между 15 и 19 градуса. Следващият уикенд ще е предимно слънчево, а температурите приятно топли между 15 и 20 градуса. Валежи не се очакват.

e – Razgrad.bg

 

 

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.