Напусна ни почетният гражданин на Разград Кънчо Върбанов

На 77-годишна възраст днес почина почетният гражданин на Разград Кънчо Върбанов, съобщиха от пресслужбата на местната управа.

Кънчо Върбанов Петков е роден на 19 май 1945 година в село Балкански. Професионалният му път започва през 1965 година, когато създава и започва да ръководи Танцов състав при Дома на народната армия в Разград. През следващата година е сред основателите на Капанския ансамбъл, който се превръща в емблема на нашия град и до днес. През 1968 година той основава и става пръв художествен ръководител на средношколски състав към Капанския ансамбъл. През годините е бил начело и на Танцов състав към Младежки дом – Разград. Работата му като художествен ръководител и хореограф на Работнически танцов ансамбъл при завода за стъкло и порцелан „Дянко Стефанов“ започва през 1979 година и носи множество успехи за него, танцьорите и града като цяло. Ансамбълът е носител на Орден „Кирил и Методий“ II степен; на Награда на Община Разград „Никола Икономов“, на Почетен медал на правителството на Каталуня, Барселона – Испания. Кънчо Върбанов създава хореография на повече от 30 танцови постановки – „Женски варненски танц“, „Джока“, „Дайчо“, „Капанска ръченица“, „Коледари“, „Криви тракийски хора“, „Мъжки шопски танц“, „Ширто – мъжки танц“, „Шопска империя“, и други. Автор е на първата ансамблова постановка на Капански ансамбъл – „Залюби момче“.

Той е един от създателите на Танцов клуб „Абритус“. Под ръководството на Кънчо Върбанов читалище „Бузлуджа 2010“ организира първия фолклорен фестивал в Разград – „Капанска китка“.

Кънчо Върбанов е носител на златна значка на Централния съвет на българските професионални съюзи, „Юбилеен медал 1300 години България“. По повод 70-годишния му юбилей е удостоен и с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България – „Златна лира“.

Носител е и на две отличия, присъждани от Община Разград: през 2015 г. – на Наградата на името на Никола Икономов, а през 2021 г. – „Почетен гражданин на Разград“.

Опелото в църквата „Св. Николай Чудотворец“ ще е в 12,00 ч. на 20 април, четвъртък, а погребението – в 13,00 ч. в Гробищния парк в Разград.

Поклон пред паметта му!

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.