Най-добрият трофей от паднали рога на благороден елен е от „Воден-Ири Хисар“

СЕДМОТО ИЗЛОЖЕНИЕ СЪБРА НАД 400 ДУШИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗАМ.-МИНИСТЪР

Седмият преглед-изложение на паднали рога от благороден елен събра повече от 400 души в двора на Държавно ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“. Там бяха представени трофеи от ловните стопанства от състава на Северноцетралното държавно предприятие, както и други горски и ловни стопанства в страната, съобщиха от пресцентъра на стопонството.

Зам.-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов, председателят на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите Пламен Абровски и директорът на Северноцентрално държавно предприятие, в чиито териториален обхват е ДЛС „Воден – Ири Хисар“, поздравиха всички присъстващи на събитието. В своето обръщение директорът на СЦДП инж. Цветелин Миланов подчерта, че прегледът на трофейните качества чрез паднали рога е пионерна иициатива за България, което вече се утвърждава като традиция. Подобен тип преглед носи много ценна информация за ловните стопани. По падналите рога може да бъде направена достоверна оценка и модел за развитието и заложбите на еленовите трофеи, както и да се определят различните фази в живота на този вид дивеч и качеството на еленовата популация. По думите на инж. Миланов, грижите, които се полагат за благородния елен, дават резултат и популациите подобряват своето качество. Доказателство за това са добитите през изминалата година, в обхвата на ръководеното от него Северноцентрално държавно предприятие, четири капитални трофея, отличени със златни медали. Инж. Миланов поздрави екипа на „Воден-Ири Хисар“ и директора на стопанството инж. Кирил Колев, за това, че през 2021 г. най-високо оценен е бил именно трофеят, добит в това стопанство.

Зам.-министър Валентин Чамбов декларира подкрепа към подобен вид специализирани изложения: „Имате пълната подкрепа на Министерство на земеделието, така че ние ще направим всичко, което е по силите ни това събитие освен да остане трайно в календара на ловните мероприятия, провеждани в България, също и да бъде популяризирано повече.“

/e-Razgrad/

Реклама:

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.