Най-големият исторически фестивал Natale di Roma в риск:

Групо Сторико Романо вдига тревога за опасност от отмяната на събитието

Все още пред очите на публиката е голямата историческа възстановка Idi di Marzo

/Мартенските иди/, възпроизведена на 15 март и представяща сцените на убийството на Юлий Цезар. Всяка година на тази дата публиката съпреживява отново този момент от римската история. Днес обаче на вдъхновените от античната история на Рим членове на Групата им е малко трудно, защото им се налага да се обърнат с писмо към гражданите на Вечния град – искрено и с огромна тревога участниците в Групо Сторико Романо, скъпоценен пазител на традициите и историята на Древен Рим, водени от страст и вдъхновение, безспорни експерти в тази област, трябваше да съобщят на любимата си публика риска от отмяната на Natale di Roma`2019.
В писмото се казва, че събитието, което в продължение на почти две десетилетия е вълнувало, забавлявало и ентусиазирало стотици хиляди хора, млади хора, туристи, семейства, любопитни, без да се броят хилядите реенактори от цял свят, тази година няма подкрепата на публичните институции. Подкрепа от какъв вид? Ето и изяснения: „Тази година администрацията на римската столица реши да не дава тази подкрепа, която сме получавали всяка година. За каква подкрепа говорим? Разходите за наемане на бариери за разграничаване на изложбената площ и отдаването под наем на мобилни здравни услуги.
Администрацията на Община Рим, която всяка година подкрепя само с този малък жест (макар и полезен) събитието, който е може би най-символичен и усетен от всички римски граждани, е решила, че за тази година гореспоменатите разходи ще бъдат поети от нашата асоциация “. Според Групо Сторико официалната причина за липсата на подкрепа от страна на администрацията е припокриването на ангажиращи събития с религиозни празници (тази година Натале ди Рома съвпада с Великден). Така че това е явно заявление, че римската столица не е в състояние да се справи с две такива важни събития, символ на съвършенството на своята история. „Точно административната машина, която трябва да представлява и служи, която има повече от две хиляди години история, която е открила собствените си Auctoritas за връзки между империята на цезарите и тази на папите? Вместо да се наслаждаваме на това съвпадение, за да потвърдим уникалността си в света, вместо да инвестираме в привлекателността си, ние отстъпваме?! Неприлично е! Надяваме се, че Общината ще се покае и няма да обиди стотици хиляди римляни, които твърдят, че могат да отпразнуват такава важна дата по подходящ начин, а в нашия конкретен случай с възкресението на Натале ди Рома от онези, които го правят повече от прекрасно двадесет години.
“Всъщност, и без да позволи възстановните на Natale di Roma, Общината щеше да се превърне в неволен главен герой на друг известен типично римски феномен: damnatio memoriae на онези, които извършват хаос.”
Превод: Нели НИКОЛОВА
Източник: iltempo.it

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.