Над 400 души под ножа на НАП: Доходи нямат, харчат щедро!

НАП ще провери над 400 души, които имат сериозни разходи, а в същото време при данъчните да има данни за техните доходи.

Всеки, придобил стоки за над 30 хил. лв., които не фигурират като получатели на доходи в техните системи и които не са платили и лев данък през 2018 г., ще трябва да дават обяснения пред инспекторите.

“В тези проверки често се оказва, че приятели и любовници са в основата на обясненията. Проверките не вменяват априорна вина, не приемат, че някой е разбойник до доказване на противното. Но в момента има видима диспропорция – нула лева доход и висок разход, който трябва да се обясни”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от “24 часа”.

Доста често след това се назначава ревизия, при която се търсят и доказват доходи и разходи за 5 години назад.

В “черния списък” за проверка влизат още политици и техните половинки, повечето от които станаха публично известни около т.нар. Апартаментгейт.

Искането те да бъдат проверени дошло от КПКОНПИ – Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Според запознати списъкът съдържа 50 имена, сред които освен министри, зам.-министри, настоящи и бивши депутати има кметове, общински съветници и дори общински чиновници.

Проверките покрай разкритията обаче ще са поне двойно повече, тъй като ще се отнасят до доходите и разходите и на половинките и непълнолетните деца на политиците, от списъка, обясниха техниката инспектори.

НАП е поискала да се ускори събирането на информация от колегите си в чужбина за скъпи придобивки, главно имоти в чужбина, както и за открити банкови сметки от проверяваните. От 2017 г. българските данъчни са част от автоматичния обмен на данни с държавите от ОИСР и с още 30 юрисдикции, основно офшорни зони.

На проверка ще бъдат подложени и собственици на къщи за гости, построени със средства по селската програма, около които също възникна скандал.

За всички от набелязаните за проверка лица вече е поискана информация и за техните пътувания в чужбина- от митници, летищни власти, хотели, компании за наемане на автомобили и др. Причината за това е, че честите частни пътувания в чужбина са един от критериите, по които всеки бива оценяван като рисков.

Сигнал за повишено внимание от страна на инспекторите е и деклариране на големи заеми, особено от близки и приятели зад граница, защото много често тези пари служат като алиби за харчове, които превишават доходите.

Данъчни инспектори ще дойдат “на гости” при фирми, обявили, че са на загуба, но техните собственици декларират високи доходи.

Според законите у нас всеки български гражданин е длъжен да декларира притежавана от него недвижима собственост, като посочи държавата, адреса, вида и датата на придобиване на имота. Ако получава доходи от него, също е длъжен да ги обяви. Всеки облагаем доход от чужбина също трябва да бъде деклариран пред българските данъчни власти.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.