Над 100 държави постихнаха исторически договор за защита на океаните

Преговарящите от над 100 държави завършиха договор на ООН за защита на откритото море в събота. Това е дългоочаквана стъпка, която според екологичните групи ще помогне да се обърнат загубите на морското биоразнообразие и да се гарантира устойчиво развитие.

Правно обвързващият пакт за опазване и гарантиране на устойчивото използване на океанското биоразнообразие, обсъждан от 15 години, най-накрая беше договорен след пет кръга продължителни преговори, водени от ООН, които приключиха в Ню Йорк в събота, ден след първоначалния краен срок.

“Корабът достигна брега”, каза президентът на конференцията на ООН Рена Лий след дългия последен ден преговори.

Договорът се разглежда като решаващ компонент в глобалните усилия за защита на 30% от сушата и морето в света до края на десетилетието, цел, известна като “30 на 30”, договорена в Монреал през декември.

Икономическите интереси бяха основна пречка през последния кръг от преговори, който започна на 20 февруари, като развиващите се страни призоваваха за по-голям дял от облагите от “синята икономика”, включително трансфера на технологии. Споразумението за споделяне на ползите от “морските генетични ресурси”, използвани в индустрии като биотехнологиите, също остана спорна зона до края и това проточи преговорите.

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, приветства споразумението като “исторически момент”. “Със споразумението за Договора на ООН за открито море ние правим решаваща крачка напред за запазване на морския живот и биоразнообразието, които са от съществено значение за нас и бъдещите поколения”, каза Виргиниус Синкевичюс, европейски комисар по околната среда, океаните и рибарството.

“Грийнпийс казва”, че 11 млн. квадратни километра океан трябва да бъдат поставени под защита всяка година до 2030 г., за да се постигне целта.

Много малка част от откритото море подлежи на каквато и да е защита, а замърсяването, подкисляването и прекомерният улов представляват нарастваща заплаха. “Държавите трябва официално да приемат договора и да го ратифицират възможно най-бързо, за да го вкарат в сила и след това да осигурят напълно защитените океански убежища, от които нашата планета се нуждае”, каза Лора Мелър, активист на Грийнпийс за океаните, която присъства на разговорите. “Часовникът все още тиктака, за да постигнем 30 по 30. Остава ни половин десетилетие и не можем да бъдем самодоволни.”

Швеция, която участва в преговорите като ротационен председател на ЕС, заяви, че споразумението е “най-важната международна екологична сделка” след Парижкото споразумение от 2015 г. за справяне с изменението на климата. “Също така е победа за ООН и глобалната система, че успяхме да постигнем толкова важно споразумение в много труден момент”, каза шведският външен министър Тобиас Билстрьом в писмено изявление.

Dnevnik.bg

Hits: 21

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.