Наградиха победителите в конкурса „Наследник съм на…“

На официална церемония бяха наградени победителите от областния кръг в конкурса „Наследник съм на…“, а отлията връчиха кметът на Разград Добрин Добрев, началникът на Военното окръжие подполковник Диян Желев и началникът на Регионалното управление по образование Ангел Петков, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Добрин Добрев поздрави деветимата гимназисти за отличното им представяне в престижния конкурс, който възпитава в патриотизъм и българщина, насочва вниманието на младите хора към героизма на българската армия през годините при самоотвержената защита на знамето и територията на България.  „Щастлив съм, че вие знаете тези факти, помните ги и сте благодарни, а освен това претворявате тези факти художествено“, каза кметът. Той съобщи, че към наградите от организаторите на конкурса Община Разград добавя книги за родния град на младите хора – „Разград и автентичната сага на времето“ от краеведа Божидарка Златарева и „Леканощници“ от  починалата през 2021 г. Бонка Цакова. „От тези книги ще видите Разград през по-различна призма, ще се обогатите,  ще получите творчески вдъхновения за още по-добри резултати от конкурси“, Добрин Добрев. Подаръци от Община Разград получиха и преподавателите, оказали подкрепа на учениците си при подготовката за участие в конкурса.

Подполк. Желев припомни, че конкурсът „Наследник съм на…“ се организира от Министерството на отбраната и Централно военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните на България. Конкурсът е за проекти с изследователски характер във формат на есе или разказ, свързани с участието в Балканските войни на предци на авторите на проекти. Целта на конкурса е да се провокира интересът на учениците към славното българско военноисторическо минало, което предизвиква национална гордост и да се популяризират победите на Българската армия и героизма на българския войник, като се насочи вниманието на учениците към съхраняване на родовата историческа памет чрез изследователска дейност, свързана с участието на техни предци в Балканските войни, като връзка между историята и съвремието.

Преди връчването на наградите майор Пламена Николова от Военното окръжие обяви, че Алекса Николаева от 8 „б“ клас в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ е сред 19-те участници в конкурса на национално ниво и на 26 март на официална церемония в София ще получи своето отличие за есето си „Наследник съм на Иван Дечков Бозмаров“. На областно ниво Алекса Николаева е с първа награда.

Ето и останалите наградени на областно ниво:

I място:

  • „Из семейните архиви на семейство Мочеви“ – Даниел Пламенов Петров, ППМГ „Никола Обрешков“, ХI б клас;

II място:

  • „Полковник Антон Дяков – героят от войните за национално обединение“ – Деница Милкова Кръстева, ПГПЧЕ ”Екзарх Йосиф”, 12 клас;
  • „Една тъжна приказка за историята на моя род по време на Междусъюзническата война-1913 г.“ – Виктория Красимирова Пламенова, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, 12 клас.

III място:

  • Есе на тема: „Историята разказва…“ – Даяна Красимирова Ганчева, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, 12 клас;
  • „Памет Българска“ – Момчил Андреев Андреев, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, 12 клас.

Поощрителни награди:

– „Участието на разградчани и моят прапрапрадядо Димитър в Балканските войни“- Виктор Маринов, ПГПЧЕ „ Екзарх Йосиф”, 12 клас;

– „Извисяване и единение на българския национален дух. Разорението на тракийските българи” – Денис Халил, ПГПЧЕ ”Екзарх Йосиф”, 12 клас;

– Историческо есе на тема: „Наследник съм на…“- Валентин Хинков, Професионална гимназия по икономика „Робер Шуман“, XI а клас.

/e-Razgrad/

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.