Москва постави условия за мир

Руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин изброи изискванията на Москва към Киев за прекратяване на войната.

Наред с други неща той посочи признаването на руския език за държавен и отказ от стремежа на страната да се присъедини към НАТО и Европейския съюз. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не е против членството на Украйна в ЕС, докато искания за признаване на руския език за държавен не са били изказвани преди.

Михаил Галузин изброи исканията на Москва към Киев в интервю за ТАСС:

Прекратяване на военните действия от страна на украинските въоръжени сили; прекратяване на доставките на западни оръжия; връщане на неутралния статут на Украйна като необвързана страна, отказ от присъединяване към НАТО и ЕС; признаване на “новите териториални реалности, произтичащи от правото на народите на самоопределение”; защита на правата на рускоезичните граждани и националните малцинства; статут на руския език като държавен език; зачитане на основните права на човека, включително свободата на вероизповедание.

Първите две искания са необходими за “уреждане”; останалите са необходими за “постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир”.

Преди това Русия не е искала Украйна да се откаже от членството си в Европейския съюз или руският език да получи статут на държавен език. През юни 2022 г. руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не е против присъединяването на Украйна към ЕС, защото той “не е военна организация, военно-политически блок, за разлика от НАТО”.

faktor.bg

Hits: 189

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.