Мобилна „стая за прегръдки“ среща възрастни италианци с близките им

Обитателите на домове за възрастни хора в италианска провинция вече имат възможност да се срещат и дори да прегърнат близките си в мобилна „стая за прегръдки“, след като бяха лишени от физически контакти заради пандемията от Ковид-19, съобщи АФП.

Инициативата се появи в провинция Авелино, недалеч от Неапол. От Коледа мобилната „стая за прегръдки“ обикаля района и спира за няколко дни във всеки от домовете за възрастни хора.

„Стаята“ е конструкция в бяло и синьо, която прилича на палатка. Всеки желаещ да я посети трябва да си запази час. В стаята се влиза със защитен костюм и маска и там възрастните хора могат да се прегърнат с близките си през прозрачна завеса с „ръкави“.

Времето за срещи е ограничено до десет минути на пенсионер. След всяка среща помещението се дезинфекцира.

Реклама:


В началото на тази седмица настроението в дома за възрастни хора в Монтефалчоне е приповдигнато. „Най-сетне стаята за прегръдки пристигна“, казва ентусиазирано Саверия Сордило, динамичната млада управителка на дома.

„От март вратите ни са затворени за роднините, избягваме всякакъв контакт с външния свят, в известен смисъл сме барикадирали нашите пенсионери, за да ги предпазим“, каза тя пред телевизията на АФП. „Единственият контакт е през стъклена врата, но там няма физическо общуване“.

Морено Маляро, който е на 71 години, е развълнуван, след като е прегърнал приятелката си Асунта Теста. „Беше вълнуващо, момент на дълбока радост“, споделя той с искрящи очи. „Да усетя топлите му ръце в моите беше прекрасно“, каза Асунта.

Инициативата е на Кармин де Блазио, шеф на местната социална служба. Според него това е „хуманен жест“. Досега около двеста възрастни са ползвали услугата.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *