Многоцветно дрон шоу озари финала на „Белите нощи на Разград” в небето над Абритус

В небето над древния Абритус 100 дрона танцуваха и рисуваха мнгоцветно различни символи и надписи, характерни за Разград. Шоуто под звездите бе финал на фестивала на материалното и нематериално наследство „Белите нощи на Разград 2024”.

По традиция домакин на втората от двете „Бели нощи” е Регионалният исторически музей на територията на археологическия резерват „Абритус”. Спазена бе и традицията разградчани и гостите на града да имат възможност да видят уникално съкровище, намерено по българските земи. В Интерактивния музей бяха изложени 13 златни съда – Вълчитрънското съкровище от фонда на Регионален исторически музей – Плевен. Стотици хора – от пеленачета до достопочтени възрастни люде, разгледаха с интерес златното съкровище. Децата се забавляваха и с игровите елементи в Интерактивния музей.

Началникът на отдел „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Разград Катерина Ганева откри концерта на група „12 BAR BAND“ – с благодарност към специалистите от Регионален исторически музей, ангажирани през двете „Бели нощи на Разград” с организацията на събитията. Двама от членовете на бандата са разградчани – Светослав Петров и Пламен Панков – и за тях концертите в родния град са особена тръпка. Пред разградската публика под звездите и след колоните на древния Абритус те изпълниха джаз, блус, фънк и рок парчета. Зрители тази година имаше не само на подредените столове и пейки между стените на древната крепост, но и по съседните възвишения, а и по високите части на руините.

Всички те изгледаха впечатляващото десетминутното светлинно дрон шоу „Абритус”, създадено по поръчка на Община Разград. Мечове, като тези, с които римляните са се били по нашите земи, Златния Пегас, колоните на Абритус, както и надписи „Разград” и „Абритус” грейваха в небето над римската крепост в различни цветове един след друг.

И на Абритус имаше дарителско кутии в подкрепа на Антония Марчева – майка на едногодишно дете, която е с аплазия на костен мозък и сумата за лечението й е непосилна за нейното семейство. На тръгване от крепостта мнозина откликнаха на призива да помогнат на младата жена и пуснаха банкноти в кутията. Кутиите от всички къщи музеи и от Абритус ще бъдат предадени в следващите дни на организаторите на инициативата. Такава дарителска кутия има и на входа на Община Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.