Мирослав ГРЪНЧАРОВ: Ще управлявам заедно с гражданите

Кое е най-голямото предизвикателство за Вас в тази кампания, г-н Грънчаров?

В кампанията претендентите за кметския стол сме 11. Но за мен най-големят проблем е апатията на моите съграждани. Много са лъгани и трудно се доверяват. Аз и кандидатите за общински съветници от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ се опитваме да спечелим доверието им и да ги убедим, че нашата община може и трябва да се развива много по-бързо, за да живеем много по-добре. Но първо трябва да излезем от летаргията и да си повярваме, че наистина можем много повече.

Как ще убедите хората да гласуват за Вас и вашата листа?
Първо с това, че ще управляваме заедно с тях. Техният глас ще бъде чут и ще вземаме заедно решенията. Ще създам обществени съвети от добри професионалисти и почтени хора, които да участват в определянето на различни общински политики и решаването на конкретни проблеми. Хората трябва да усетят, че нещата зависят от тях самите. Ще създам и инспекторат, който да следи за всякакви нередности и нарушения. Общинската администрация трябва да излезе на улицата, не да е затворена в кабинетите си. Вярвам, че хората бързо ще усетят, че местната власт работи активно за тях и това ще вдъхне енергия на цялата местна общност да постига повече.

Нали не казвате, че нищо не е направено досега?

В никакъв случай, много неща са започнати и трябва да бъдат довършени – но по-бързо, по-решително и по-успешно. Аз самият като зам.-кмет съм инициирал и участвал в много начинания, които сега, ако стана кмет и с подкрепата на общинския съвет и гражданите, ще мога да доведа до успешен финал. Да вземем например изграждането на водородна индустриална зона. Идейният проект бе одобрен от Европейския водороден алианс, предстои да намерим инвеститор, който да построи мощностите на територията на бизнес зоната в Разград. Така ще бъдем сред първите общини в България, въвели най-модерните технологии в енергопроизводството.

Какви са заявките Ви в социалната сфера?

Социална политика може да се прави най-успешно, когато стъпва на икономическа логика и се постигат разнопосочни цели. Ще стартирам общинска инициатива за собствено производство на плодове и зеленчуци, с които да се захранват детските градини, училищата и социалния патронаж. Така децата и възрастните ще консумират пресни продукти, а безработните с по-ниска квалификация ще имат заетост.

Справедливо ли се използва финансовият ресурс за всички жители на община Разград?

Бюджетът от над 100 милиона лева не се разходва справедливо. Средствата са концентрирани за центъра и определени квартали. Ще предложа в една от четирите бюджетни години от мандата си парите, предвидени за инфраструктура, да се концентрират в селата от общината. Защото сега там се работи на парче и нищо не се завършва с нужния обем и качество. Ако една година всички пари за инфраструктура отиват само в селата, ще постигнем качествена промяна на средата там.

Може би най-острият проблем за разградчани е миризливият въздух. Имате ли решение за него?

Напълно справедлив е надигналият се гняв в обществото срещу лошата миризма, която от 10 години тормози разградчани. Години наред институциите не могат да дадат отговор, кой е виновен за замърсяването на река Бели Лом. Общината осигури мобилни станции за измерване  качеството на въздуха, но те не дават отговор кой е източникът.

Веднага след като правителството на акад. Денков встъпи в длъжност, поканих в Разград министъра на околната среда и водите. Бяха предприети комплексни мерки, които  намалиха задушливите миризми.

Но трайното и дългосрочно решение на проблема зависи от изграждането на модерна пречиствателна станция и модернизация на ВиК мрежата. А докато този проект бъде изпълнен, ще следим с денонощно видеонаблюдение местата, където промишлените предприятия заустват отпадните си води в реката, за да знаем кой какво излива в нея. Така ще хванем замърсителите на момента и ще предоставяме данните на държавните контролни органи.

Ще разчитате на помощ от централната власт в управлението на общината?

Пагубно за всяка местна управа е да е в обтегнати отношения с правителството. В този смисъл, ако спечелим изборите в Разград, безспорно ще имаме по-добра комуникация и сътрудничество със София, защото съм кандидат на управляващата политическа коалиция. Но аз съм диалогичен човек, мога да работя успешно с всяко правителство. Амбицията ми е да използваме всяка възможност за национално и европейско финансиране, за да превърнем Разград в един от най-бързо развиващите се региони в България.

Мирослав ГРЪНЧАРОВ, кандидат на Коалициа „Продължаваме промяната-Демократична България“ за кмет на община Разград

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Hits: 16

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.