Министър Цецка Цачева ще бъде в Разград през април

Тя ще участва в годишното заседание на първия в страната Областен съвет за превенция на домашното насилие

Годишното заседание на първия в страната Областен съвет за превенция на домашното насилие ще се проведе през април, а за участие в него ще бъде поканен министърът на правосъдието Цецка Цачева. Това бе решено на заседанието на Областния оперативен екип към Областния съвет за превенция на домашното насилие, ръководено от зам.-областният управител Евгени Драганов.

Своята дейност във връзка с проблема „домашно насилие“ представиха ръководители на три държавни институции. Д-р Камелия Станева от РЗОК-Разград пое ангажимент да изпрати напомнителни писма до общопрактикуващите лекари за възможностите за подкрепа на жертви на домашно насилие в Консултативния център по проблемите на домашното насилие в Разград. Тя предложи да стартира широка информационна кампания във връзка със стъпките, по които жертвата на домашно насилие трябва да премине.

Д-р Николай Йоцов от Центъра за спешна медицинска помощ съобщи, че средногодишно в институцията се установяват 24-25 случая на домашно насилие, той обаче апелира на тел. 112 да се диференцират случаите на домашно насилие от криминалните престъпления. Драгомир Златев от Областната служба “Изпълнение на наказанията“ съобщи, че се забелязва бум на съдебните решения по Закона за защита от домашното насилие. През периода 2015-2018 г. Областната служба е изпълнявала общо 6 съдебни акта за наложени пробационни мерки по този закон, а от началото на годината случаите са 6, инцидентите са от миналата година, решението влизат в сила през 2019 г. Две от съдебните решения са на Районен съд – Разград, 1 на Районен съд-Кубрат, а 3 – на Районен съд – Исперих, като и трите решения касаят едно населено място в община Самуил.

“На заседанието бе обсъдена и липсата на специализирани програми за извършители на домашно насилие, като част от мерките за прилагане на наказанието “пробация”.

Пред присъстващите областният управител на Разград Гюнай Хюсмен изтъкна, че иновативната им дейност и сътрудничество трябва да води до реални резултати, които да бъдат представяни пред институциите  от други региони и на национално ниво.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.