Министърът на образованието обяви приоритетите на МОН в следващите три месеца

Четири са приоритетите на Министерството на образованието и науката /МОН/ в следващите три месеца, като два от тях са свързани с училищното образование.

Първият приоритет е за успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование, каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков на пресконференция. На нея той представи приоритетите на МОН в служебния кабинет и четиримата заместник-министри, които ще отговарят за тях.

Вторият приоритет е свързан с подготовката на следващата учебна година, като ще направим задълбочен анализ какви са резултатите от дистанционното обучение, къде има сериозни проблеми, свързани с отпадането на учениците и със закъснението на усвояването на материала, обясни министър Денков. Той допълни, че на тази база, при подготовката за следващата учебна година, ще бъде предложен пакет от мерки, които да бъдат прилагани от следващия екип в министерството.

Третият приоритет е свързан с висшето образование, като ще завършим картата на висшето образование в България, в която липсва аналитичната част, съобщи министър Николай Денков. Той обясни, че четвъртият приоритет на неговия екип е свързан с преглед на дейностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, и в програмите, където се отнася за образование, обучение и научни изследвания.

Заместник-министър Мария Гайдарова ще отговаря за всички дейности, свързани с училищната мрежа – със завършването на учебната година и с подготовката за следващата година. За анализа за проблемите в училищното образование ще отговаря заместник-министър Евгения Пеева, както и за международната дейност. За висшето образование ще отговаря заместник-министър Генка Петрова, а за научната дейност заместник-министър ще е Нели Косева.

На въпрос “кога учениците ще се върнат на училище”, министър Денков отговори, че всички въпроси, свързани с училищната мрежа в момента се обсъждат със социалните партньори и със здравното министерство, и когато има категорично решение, то ще бъде съобщено. Сега учениците продължават да учат присъствено по график с редуване в училищата, а началният етап – от първи до четвърти клас, е изцяло на присъствено обучение.

Четирите приоритета на служебния екип на Министерството на образованието и науката са насочени към това какво трябва да направим в бъдеще и думичката “ревизия” не фигурира в нашите приоритети. Това заяви Денков в отговор на журналистически въпрос дали служебният екип на МОН ще прави ревизия на дейността на предишния екип на министерството.

Като всеки ръководител на министерство, съм длъжен да направя преглед как се изразходват средствата – дали ефективно, дали има нарушения, но това ще бъде направено по надлежния ред, заяви министър Денков.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.