Милиони за децата на Украйна: Руски журналист продаде нобеловата си награда на търг

Дмитрий Муратов, един от носителите на Нобеловата награда за мир за 2021 г. и редактор на един от последните големи независими вестници в Русия, продаде на търг своя Нобелов медал за рекордните 103.5 милиона долара, за да помогне на деца, разселени от войната в Украйна.

Всички приходи от търга, който съвпадна със Световния ден на бежанците в понеделник, ще бъдат в полза на хуманитарните действия на УНИЦЕФ за разселените деца в Украйна, се казва в изявление на Heritage Auctions, която организира продажбата в Ню Йорк.

Вестник “Новая газета” на Муратов, който яростно критикува президента Владимир Путин и неговото правителство, преустанови дейността си в Русия през март след предупреждения от държавата за отразяването на войната в Украйна. Редакицията и издателите решиха, че е по-добре да изцяло да спрат работа, отколкото да бъдат вкарани в затвора и да изгубят правата върху един от най-големите символи на професионалната журналистика в страната. Самият Муратов беше атакуван с червена боя с химически вещества през април, когато пострада зрението му.

Според съобщения в американските медии, наддаването за наградата на Муратов счупи рекорда за продажба на Нобелов медал, който е бил продаден на търг. Досегашният рекорд донесе малко под 5 милиона долара..

Реклама:

Муратов, който е съосновател на “Новая газета” през 1991 г., спечели Нобеловата награда за мир за 2021 г. с Мария Реса от Филипините за това, което комитетът за Нобеловата награда каза, че са “техните усилия да защитят свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрация и траен мир “.

Муратов, който обеща да дари около 500 000 долара от тази парична награда за благотворителни организации, посвети своя Нобелов приз на шестимата журналисти на „Новая газета“, които бяха убити от 2000 г. насам.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.