МЕТРО стават чешки

Антимонополната комисия на Германия разреши на чешкия милиардер Даниел Кретински да придобие от 25 до 35% от акциите на Metro AG, съобщи “Ханделсблат”, цитиран от dir.bg.

Съгласно немското законодателство, при покупка на над 30% от акциите на дружеството, чешкият милиардер трябва да подаде и заявка за поглъщане на Metro AG. Засега той не е потвърдил това, но вероятно ще го направи след разрешението на германският антимонополен орган.

Още през януари “Ройтерс” съобщи, че Кретински работи над пакет за финансиране покупката на веригата хипермаркети. По-рано компанията EP Global Commerce, притежание на милиардера купи 7.3% от акциите за 316 милиона евро.

Metro AG има сериозни финансови проблеми от началото на 2018 година. Първото полугодие продажбите му се свиха и намалиха печалбата, което направи сделката с чешкия милиардер по-лесна за договаряне.

Състоянието на Даниел Кретински се оценява на 2.6 млрд. долара от Forbes към август 2018 г. През миналата година той продаде 31% от енергийната компания EPH (Energeticky & Prumyslovy Holding) за 1.6 млрд. долара на австралийската група Macquarie, но продължава да държи мажоритарен дял. EPH държи над 50 компании в различни европейски държави.

Веригата хипермаркети Метро има 13 магазина в България и две специализирани бази в Банско и Слънчев бряг. Метро Кеш енд Кери откри първите си два магазина у нас през 1999 г. – в София на бул. “Цариградско шосе” и в Пловдив, а в момента вече има по два магазина в двата най-големи града в страната, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.

Аrenamedia.net 

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.