Мей засилва натиска върху Брюксел преди ключовия вот за Брекзит в парламента

Британският премиер Тереза Мей ще засили натиска над Брюксел днес, за да се излезе от задънената улица в дискусиите за Брекзит, предадоха световните агенции.

В реч в Гримзби, в Североизточна Англия, Мей ще засегне въпроса за водените преговори с Брюксел за отстъпки по договорката за Брекзит в частта й за предпазния механизъм за Северна Ирландия, който ще гарантира, че няма да има поява на физическа граница на остров Ирландия. Договорката на Мей с ЕС беше отхвърлена с голямо мнозинство в британския парламент през януари и Мей се зарече да постигне отстъпки от ЕС.

В речта си днес тя ще припомни, че идната седмица в британския парламент ще има ключов вот във връзка с Брекзит. “Подобно на британските депутати, които ще трябва да направят важен избор следващата седмица, ЕС ще трябва да направи също избор”, ще каже Мей. “В интерес на европейците е Великобритания да излезе със споразумение. Работим с тях по въпроса, но решенията, които ЕС ще вземе в идните дни, ще имат значително въздействие върху резултата от вота”, ще каже Мей.

Премиерът освен това ще каже, че нейното правителство е решено да получи юридически обвързващи промени по предпазния механизъм за Северна Ирландия, които ще гарантират, че страната няма да се окаже в постоянния капан на този механизъм. ЕС изключи на няколко пъти предоговарянето на споразумението, постигнато през ноември с Мей.

Във вторник британските депутати ще гласуват по евентуална ревизирана сделка за Брекзит. Ако те не я одобрят, на следващия ден Мей ще им зададе въпроса дали искат напускане на ЕС без сделка. Ако те отхвърлят опцията, тогава в четвъртък тя ще им предложи да подкрепят идеята за ограничено отсрочване на Брекзит, планиран за 29 март.

Дискусиите между Лондон и Брюксел по промени в сделката би трябвало да се подновят през уикенда, каза пред британския парламент главният юридически съветник на Обединеното кралство Джефри Кокс. ЕС вече каза на Кокс да преработи британското предложение за изменение в частта за предпазния механизъм, като крайният срок за това бе днес. Но британски източник каза вчера, че едва ли ще има излизане от задънената улица през уикенда. Външният министър Джереми Хънт обаче изрази надежда за успех в преговорите през уикенда, което ще е навреме за британския вот идната седмица.

Същевременно стана ясно, че опозиционната Лейбъристка партия няма да подкрепи какъв да е нов референдум за Брекзит, предаде “Ройтерс”, като се позова на в. “Индипендънт”. Източници, близки до партийното ръководство, казаха, че лейбъристите препоръчват нов референдум само ако той е по въпроса за “ощетяващата сделка за Брекзит на торите”. Но те няма да подкрепят нов референдум за Брекзит, ако Великобритания напусне при условията, които лейбъристи подкрепят.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.