Медицинските сестри в Разград поискаха промяна на системата

Медицинските сестри в Разград за втори път подкрепиха националния протест. Те настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата. Искат тя да бъде в размер на две минимални работни заплати за страната.

Професионалистите по здравни грижи в Разград са над 200. Те настояват още да има правила за допълнителните възнаграждения и почасово заплащане на нощния труд.

Медицинските сестри в ясли и детски градини поискаха още единен стандарт – една сестра за колко деца може да се грижи. В момента в яслените групи за над 20 деца се грижат една сестра и една детегледачка. За толкова отговорна работа заплащането е крайно неудовлетворително, коментираха присъстващите на протеста.

Исканията на сестрите бяха допълнени и с искания от Федерацията на здравеопазването към КНСБ, които бяха представени от Грациела Ранкова – областен координатор на РС на КНСБ Разград.

Те са:

– Спешно приемане на Наредбата, с която правителството отпуска 30 млн. лева чрез общините за общинските болници;

– Искане да бъде разработена Методика за справедливо разпределение на работните заплати между общинските и държавните болници;

– Адекватно заплащане на извънредния труд като се спазват законовите изисквания.

„Сестринската професия е много напрегната, отговорна, недооценена, а сестринският състав във всички звена в разградската болница е на кадровия минимум, коментира д-р Явор Иванов. Сестрите със своята всеотдайност до голяма степен се опитват да компенсират недомислиците на несъвършената здравна реформа. Напълно съм солидарен с вашите искания и считам, че трябва да бъдат удовлетворени, каза на протестиращите д-р Иванов.

Дори и да бъдат изпълнени тези искания, заплатите на медицинските сестри в България ще останат най-ниски в Европейския съюз.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.