МВР-шефът: Няма да глобяваме пенсионери, купили си хляб в 10:30 ч.

ОХРАНАТА НЯМА ПРАВО ДА ИЗИСКВА ЛИЧНИ КАРТИ НА ВХОДА НА МАГАЗИНА

Заповедта за “зелените коридори” за пазаруване в магазини и аптеки от пенсионери само между 8:00 и 10:00 часа предизвика хаос.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обаче беше категоричен, че няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10:30 часа.

“Глоби ще се налагат, едва след като се отправени няколко предупреждения към определено лице”, заяви той пред Нова тв.

По думите му основен инструмент на МВР ще бъде отправянето на предупреждение.

“Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите”, обясни той.

Относно заповедта на здравния министър за “зелен коридор” за пенсионерите, Терзийски обясни, че охраната в магазина няма право да ни иска лични карти. Министърът няма и информация за сигнали, че възрастни хора не искат да напускат търговските обекти след 10 часа.

“Заповедите на министъра на здравеопазването са, за да се наложи един ред, а ние сами трябва да предприемем мерки. Щом РЗИ създаде предписание за карантина, ние трябва да сме достатъчно отговорни да ги спазваме. Постоянно правим проверки за работното време, за спазването на карантина”, увери вътрешният министър.

Той обясни, че от началото на месеца са издадени над 10 хиляди разпоредби за неспазване на мерките.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.