МВР предлага намаляване на скоростта на движение по магистрали и в населени места

„МВР работи, за да предложи варианти за решаване на проблема с престъпленията по пътищата. Предлагаме изменения в Наказателния кодекс и в Закона за пътищата.

Трябва по-строги санкции за лицата, които извършват системно нарушения“. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

„Предлагаме повторният отказ за тест за установяване на алкохол в кръвта да бъде нарушение. Трябва да има законодателни промени, част от които са: Максималната скорост на автомагистралата да бъде намалена, предлага се скоростта в населени места да бъде намалена от 50 км/ч на 30 км/ч., предлага се придобилият шофьорска книжка водач да управлява автомобил под надзор за определен период от време“, каза още Иван Демерджиев.

Съвместно с АПИ сме набелязали участъците с концентрация на тежки пътни произшествия и ще предприемем мерки по обезопасяване, заяви Демерджиев.

Реклама:

Той представи пред народните представители от комисиите по вътрешна сигурност и правни въпроси предложенията на МВР срещу престъпленията на пътя и домашното насилие.

Пред журналисти вътрешният министър заяви, че дискусията е протекла конструктивно и приветства предложение на председателстващия правната комисия Стою Стоев да се създаде работна група в парламента, която да обобщи предложенията за законови промени на различни парламентарни групи във връзка с пътния травматизъм, като накрая излезе с единни предложения.

Предложенията на МВР по линия на пътната безопасност са свързани основно с изменения в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, завишаване на долния размер на санкциите и подобряване на нормативната уредба за връчване на актове, фишове и наказателни постановления, обобщи част от тях Демерджиев.

По отношение на домашното насилие Демерджиев предлага да се въведе забрана на насилника да осъществява контакт с жертвата, да се създадат програми за подпомагане на хора, които са били жертви на домашно насилие, като такава помощ може да се оказва и на деца. „Предлагаме да се създаде и Национален регистър за случаите на домашно насилие на територията на страната“, каза още служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Dariknews.bg

Hits: 102

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.