Мая Манолова: Следващото правителство да предоговори и изравни субсидиите на западноевропейските и българските животновъди и земеделски производители

Създадохме точно сега коалиция „Левицата“ – платформа от леви партии и организации и хора с граждански каузи, защото лявото представителство в България наистина е в криза – в будна кома.

Единственият начин да спре този срив на лявото е обединението „Левицата“, каза днес пред симпатизанти в Разград лидерът на „Изправи се БГ“ Мая Манолова при откриването на предизборната кампания.

Тя представи водача на листата Симеон Изворов и втората в нея Екатерина Янева.

В следващият парламент формациите от „Левицата“ ще бъдат категорична спирачка срещу въвличането на България във война и против износа на оръжие за Украйна. Според Манолова, ако това не се случи, следващото, за което ще ни натискат, е там да бъде изпратена  жива сила от България.

„Левицата“ ще работи са спиране на войната, която ръководството на БСП води с президента Румен Радев, защото я окачествява като самоунищожителна, война, в която прозират лични нереализирани амбиции и желания за мъст.

„Левицата ще бъде и спирачка срещу връщането на статуквото – Борисов, ГЕРБ и ДПС, във властта“, категорична е Мая Манолова.

„Левицата“ ще върне в пленарната зала и загърбеният от досега управляващите проблем – обедняването на хората. Затова веднага в дневния ред ще бъдат вкарани законопроекти за овладяване на цените, особено на основните храни. „В битката със спекулата трябва да се въведе таван на надценката от 5% за 10 хранителни продукта, а свръхпечалбите на големите веригите да отиват във фонд „Солидарност“ за ваучери за храна“, категорична е Мая Манолова.

„Левицата“ е твърдо на страната за животновъдите и зърнопроизводителите, които трябва да бъдат под специална защита на държавата, защото много скоро снабдяването с продоволствия ще бъде проблем №1 и на Европа, и на света. А заради вноса на украинско зърно, царевица и слънчоглед, безхаберието и пренебрежението на правителствата ще има фалити и ще бъде съсипан един сектор, доскоро първенец в Европа“, прогнозира лидерът на „Изправи се БГ“.

От коалицията ще настояват за регламентиране или забрана на вноса на украинско зърно, а паралелно с това – и за отваряне на кризисния резерв на Европейската комисия, от който да се изплатят щетите, претърпени от българските зърнопроизводители заради този внос.

„Левицата“ ще настоява за предоговаряне на глава „Земеделие“ от Плана за възстановяване и устойчивост, така че изискванията и условията за земеделие в България да бъдат нормални, адекватни и изпълними. И накрая, но не на последно място, коалицията ще иска следващото правителство да предоговори и изравни субсидиите на западноевропейските и българските животновъди и земеделски производители. В тяхна подкрепа ще е и настояването за пълна компенсация на безумно скъпата поливна вода за земеделците.

На срещата не бе подминат и въпросът за пенсиите. Според Мая Манолова експериментите с пенсиите трябва да спрат, защото е недопустимо едни пенсионери в момента да живеят с 460 лева, а други с 3500 лева.

„България трябва да изпълни европейската директива, според която минималната заплата трябва да е не по-малко от половината от средната работна заплата за страната. От коалицията настояват минималната заплата да се повиши незабавно, а не от 1 януари 2024 година. „В момента 780 лв. е минималната работна заплата, което е по-ниско отполовината на средната заплата. Това е предателство към работещите хора. Ние настояваме минималната заплата дабъде не по-малко от 1310 лв, колкото е издръжката на животна едно домакинство с двама работещи родители“, категорична бе Мая Манолова.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Hits: 11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.