Марешки ще води евродепутатска листа в коалиция с бивш партньор на Местан

Лидерът на “Воля” Веселин Марешки ще води кандидатската листа за европейските избори през май на коалиция, в която влизат още Народната партия за свобода и достойнство (НПСД) на Орхан Исмаилов, Земеделският съюз “Александър Стамболийски” на Спас Панчев и партия “Обединена социалдемокрация” на Петър Дертлиев.

Новата формация, която носи работното име “Воля – българските родолюбци”, бе представена днес на пресконференция в Народното събрание.

Партията на Орхан Исмаилов е бивш коалиционен партньор на ДОСТ на Лютви Местан, а земеделците на Спас Панчев бяха изключени от коалиция “БСП за България” миналото лято след заявено желание за компромиси с опозиционната политика на левицата и общи действия с ГЕРБ.

Днес Веселин Марешки отрече коалицията да е безпринципна и обяви, че четирите партии са обединени от родолюбие. Подобна бе тезата и на Орхан Исмаилов. От думите на Спас Панчев обаче се разбра, че с коалиция по-лесно се преодолява прагът от 5.8% за влизане в Европейския парламент (ЕП). Сред основните послания в предизборната кампания на коалицията са европейски доходи, образование и здравеопазване, етническа и религиозна толерантност и ликвидиране на монополите и картелите. Желанието на партньорите, които по свои сметки имат един сигурен представител в ЕП, било да работят за двама евродепутати.

В отговор на въпрос на “Дневник” Марешки каза, че оглавяването на листата не е опит за бягство в Брюксел, тъй като след изборите щяло да се реши кои ще са представителите на коалицията там. По думите му обаче било важно те да са част от очакваната бъдеща група около френската крайна десница на Марин льо Пен.

Коалиция “Воля – българските родолюбци” била отворена за други партии, но по думите на Марешки сред тях не може да е ДОСТ на Лютви Местан. Той не отговори категорично дали ще преговаря за партньорство с “Атака”, но предположи, че Волен Сидеров щял да бъде водач на евролистата на коалиция “Обединени патриот

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.