Лъвчетата Терез и Масуд година по-късно: с бавни крачки към нов живот

Година след изпращането им в Холандия лъвчетата Терез и Масуд, чиято съдба ги превърна в медийни звезди в България, бавно се възстановяват.

Това научи “Дневник” от Симоне Шулц от специализирания спасителен център за отглеждане на големи котки със здравословни или поведенчески проблеми “Фелида” в Холандия, където животните са настанени.

Така изглежда Асен сега. Снимката е направена на 22 януари 2018 г. – Jeanine Noordermeer, Felida Big Cat Centre

Терез и Масуд бяха оставени почти да умрат дни след раждането им в началото на септември 2017 г. в зоологическата градина в Разград. Оказа се, че уплашена от шума заради провеждащия се в близост до клетките на животните есенен градски панаир майката не ги е закърмила и ги е оставила без грижа, в резултат на което са били стъпкани от възрастните лъвове в клетката. Едното от новородените почина, а другите две бяха намерени в много тежко състояние и спасени от доброволци и ветеринарни лекари в София.

Малко след преместването на животните в столицата общинският съвет в Разград опита да ги подари на зоопарка в Пазарджик, но след поредица от протести, довели до намесата на премиера Бойко Борисов и отмяна на заповеди на екоминистъра Нено Димов, лъвчетата в крайна сметка получиха възможност да заминат със самолет за Холандия. Пътуването беше организирано от организацията “Четири лапи”, която имаше основната грижа и за спасяването им в София.

Диета и упражнения

Терез и Масуд пристигнаха при нас в тежко здравословно състояние – и двамата със сериозни проблеми с костния растеж, а Терез дори имаше фрактура, разказва пред “Дневник” днес Симоне Шулц от центъра “Фелида”. Уточнява, че счупването е било излекувано още през миналата година, а вече отрасналите лъвове са минали на специална схема на хранене, която включва висококачествено месо, както и добавки като витамин А, калций и др.

“В резултат на това растежът на костите се подобри значително” казва Шулц, но добавя, че предстои още дълъг период на възстановяване.

Според специалиста Терез и Масуд имат и неврологични проблеми – двата им предни крака са силно стегнати, което влияе на ходенето и баланса. Toй поясни, че развитието им се следи много внимателно, защото продължават да растат: “Изградихме им специални широки платформи с много стъпала, които те използват, за да заздравят мускулите си”.

По думите на Симено Шулц след като получат допълнително лечение във “Фелида” ще бъде решено дали Терез и Масуд могат да бъдат прехвърлени в резервата “Лайънсрок” в Южна Африка. Той е разположен на 120 хектара, има големи заграждения и позволява животните да водят полудив начин на живот. “Дали това е възможно зависи до голяма степен от това до каква степен те ще преодолеят проблемите, свързани с развитието им, поради много трудното им минало”, коментира той. Според него за връщане на животните в дивата природа не може да се говори, тъй като лъвовете вече трудно биха оцелели в дивата природа.

В края на март миналата година третият брат на лъвовете – Асен също замина за центъра “Фелида“, Четири месеца преди това той беше намерен в много тежко здравословно състояние в зоокъта в Разград, а специалистите установиха, че е обезводнен, отпаднал и с дистрофия на мускулите заради липсата на движение.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.