Лекарството за Covid-19 се засича като тежка дрога от КАТ

Активната съставка на основното лекарство за Covid-19 в България реагира като метамфетамин в полевите тестове на КАТ, което може да доведе до уличаване на невинни хора.

Преди ден здравният министър издаде заповед, с която официално разрешава лечението на пациенти с Covid-19 в болница с ревматологичния препарат Хидроксихлорихинов Сулфат, който се комбинира с антибиотика Азитромицин.

Българските болници и преди това използваха ревматологичния препратат, както и противомаларийното лекарство Хлорихинов сулфат, за лечение на новата болест. За тези препарати има данни, че блокират репликирането на редица вируси и спомагат за лечението на пациентите с Covid-19.

В същото време граждански организации сигнализираха Народното събрание, че хлорикиновият сулфат ще бъде отчетен от полевите тестове на КАТ като употреба на “метамфетамин“, който е тежка синтетична дрога.

Лекарството срещу Covid-19 се използва седмици наред и работи чрез натрупване в организма. Не е ясно дали полевите тестове нa KAT могат да го отчетат и след месец, когато на оздравелите от Covid-19 ще могат отново да шофират.

Фактът, че полевите тестове отчитат хлорихиновият сулфат като метамфетамин, може да се види дори от страницата на производителя и официален вносител на тестово устройство.

Българското либертарианско общество (БЛО) сигнализира парламента за редица проблеми в наредбата на КАТ, чрез която се установяват “дрогираните“ шофьори. Организацията напомня, че в България се “хващат“ необяснимо голям брой “употребили“ водачи. В България положителните проби са 25 пъти повече от тези в Румъния и 75 пъти повече от тези в Полша.

“Примерът с хлорохина не е единствен. Същият (тестов) апарат категорично заявява употреба на “канабис“ при използването на напълно легални и разрешени хранителни добавки, дори (хваща) употреба на „опиати“, ако шофьорът е ял кифла с маково семе“, коментира Димитър Карагегов от БЛО.

Организацията напомня, че българската наредба на КАТ счита за употреба на “канабис“ дори засечен остатък от употреба преди няколко седмици. Следи от лекарствени продукти и широко използвани медицински упойки, като бензодиазепините, също се откриват в тялото около месец.

Само преди три дни главният прокурор Иван Гешев предложи на депутатите и премиера Бойко Борисов драстично увеличение на наказанията за пияни и дрогирани шофьори. Гешев иска те да се наказват с 15 или 20 години и дори с доживотен затвор при причиняване на смърт на пътя. Предлага се и конфискация на автомобилите, участвали в катастрофата, независимо чия собственост са.

Това бе реакцията на главния прокурор на катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Колата му бе пометена на столичния булевард “Черни връх” от джип, управляван от млад мъж, за когото прокуратурата твърди, че е бил дрогиран.

Красен НИКОЛОВ

euractiv.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.