Кубратчани върнаха усмивката на Сукича

Десетки жители на Кубрат прегърнаха благотворителна кауза в подкрепа на свой съгражданин, близък и приятел.

39-годишният Ивайло Стоянов от Кубрат, по прякор Сукича, е изпаднал в тежко финансово положение, а освен това е и с влошено здраве. Преди години съдбата му нанася тежки удари, губейки свои близки и най-любими същества в живота – разказват негови приятели. Следват дълги години на самота и влошаване на психичното му здраве, въпреки престоите му в лечебни заведения. Без работа и финанси Ивайло изпада в изолация, в немилост и лишения. Преживява от просия, в дълбока и трайна мизерия. Въпреки че приятели му помагат с каквото могат, за дълго жилището му остава без електричество и вода. Прехранва се с каквото намери, а работа за него няма.

„Въпреки проблемите той е добър и скромен, благ и човечен“, разказват за него познати. Именно приятелски призив към кубратчани в социалните мрежи дава лъч надежда за Ивайло. Изненадващо много хора – познати и непознати, се отзовават на призива за помощ.

„Хора сме, а това е наш любим човек, който не е искал да затъне така и да бъде застигнат от подобно заболяване. Ивайло е страхотен човек, преди ни радваше с музиката и песните си, искаме да върнем усмивката му и да го върнем към живота с каквото можем. Целта ни е да го приобщим отново към приятелите и обществото, защото от вниманието и обичта по-голям лек няма“, споделя инициаторът на кампанията в подкрепа на Ивайло Бюлент Шефкъ, или както всички го познават в Кубрат, просто Били. „Всеки има право на втори шанс, аз и брат ми вече помагаме с каквото можем, огромна е и помощта на кубратчани, които показаха какъв е начинът, а именно чрез единството, какъвто е и завета на хан Кубрат, чието име носи нашият обичан град“, споделя Били. Със средства на приятели и доброволци вече са погасени част от дължимите суми за ток и вода, а в жилището вече е възстановено изцяло електрозахранването. Добрите хора споделят още, че за страдалеца се правят редица постъпки относно подобряването на неговото положение. Уверяват, че в дома му ще бъде обновен санитарният възел, а от скоро инициаторите имат уверение, че за него ще бъде осигурен и нов бойлер за топла вода. Не са малко и призивите да се търси помощ от лекари и специалисти, в това отношение също се работи усърдно.

Реклама:


Дирекция „Социално подпомагане“ в Кубрат също полага усилия да се помогне на Ивайло и това ще се случи, убедена е директорката на социалната институция в лудогорския град Росица Калинова, която сподели, че държавна закрила за човека определено ще има, въпреки че институцията не е спирала да му съдейства. Изготвят се нови документи, с които Ивайло да бъде прегледан от ТЕЛК, като вече се набират средства за погасяване на неплатени здравни  осигуровки в размер на около 700 лв. Тъй като младият човек е в невъзможност да прави правилни преценки при взимането на важни решения, вече за това ще му помага упълномощено лице, което да придвижва нужната документация и разпределянето на финасовите помощи. От социалната институция допълниха още, че Ивайло първоначално ще получи еднократна помощ, като ще му бъде осигурявана храна от обществената трапезария в града, а от месец август ще получи и помощ за отопление. „Надеждата ни е той да започне да получава пенсия и да се социализира постепенно, за това помагаме и ние и сме радостни, че толкова много хора също откликнаха на призива в социалната мрежа“, сподели още Росица Калинова, която изрази надежда, че този случай ще завърши по възможно най-добър начин.

Приятели и добри хора вече му осигуряват дрехи и храна, а местен ресторант – и топъл обяд за Ивайло.

Щастието ще бъде още по-пълно, когато всеобщият приятел се сдобие и с китара, любим инструмент, от която отново ще зазвучат познати и обичани мелодии. Доброто няма цена, най-скъпо е когато е споделено от сърце и чиста човещина. Специални благодарности инициаторите на кампанията отправиха към Снежана Георгиева, Росица Калинова, Бахтишен Басри, Бранимир Балчев, Фани Сали и към всички, които са се отзовали в подкрепа на Ивайло.

Набирането на средства продължава.

Радослав СТОЙКОВ

One Reply to “Кубратчани върнаха усмивката на Сукича”

  1. Радо, Сукича ще го избръснат и нахранят, но на теб кой ще ти измие мазната коса???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *