Кубратчани върнаха усмивката на Сукича

Десетки жители на Кубрат прегърнаха благотворителна кауза в подкрепа на свой съгражданин, близък и приятел.

39-годишният Ивайло Стоянов от Кубрат, по прякор Сукича, е изпаднал в тежко финансово положение, а освен това е и с влошено здраве. Преди години съдбата му нанася тежки удари, губейки свои близки и най-любими същества в живота – разказват негови приятели. Следват дълги години на самота и влошаване на психичното му здраве, въпреки престоите му в лечебни заведения. Без работа и финанси Ивайло изпада в изолация, в немилост и лишения. Преживява от просия, в дълбока и трайна мизерия. Въпреки че приятели му помагат с каквото могат, за дълго жилището му остава без електричество и вода. Прехранва се с каквото намери, а работа за него няма.

“Въпреки проблемите той е добър и скромен, благ и човечен”, разказват за него познати. Именно приятелски призив към кубратчани в социалните мрежи дава лъч надежда за Ивайло. Изненадващо много хора – познати и непознати, се отзовават на призива за помощ.

“Хора сме, а това е наш любим човек, който не е искал да затъне така и да бъде застигнат от подобно заболяване. Ивайло е страхотен човек, преди ни радваше с музиката и песните си, искаме да върнем усмивката му и да го върнем към живота с каквото можем. Целта ни е да го приобщим отново към приятелите и обществото, защото от вниманието и обичта по-голям лек няма”, споделя инициаторът на кампанията в подкрепа на Ивайло Бюлент Шефкъ, или както всички го познават в Кубрат, просто Били. “Всеки има право на втори шанс, аз и брат ми вече помагаме с каквото можем, огромна е и помощта на кубратчани, които показаха какъв е начинът, а именно чрез единството, какъвто е и завета на хан Кубрат, чието име носи нашият обичан град”, споделя Били. Със средства на приятели и доброволци вече са погасени част от дължимите суми за ток и вода, а в жилището вече е възстановено изцяло електрозахранването. Добрите хора споделят още, че за страдалеца се правят редица постъпки относно подобряването на неговото положение. Уверяват, че в дома му ще бъде обновен санитарният възел, а от скоро инициаторите имат уверение, че за него ще бъде осигурен и нов бойлер за топла вода. Не са малко и призивите да се търси помощ от лекари и специалисти, в това отношение също се работи усърдно.

Дирекция „Социално подпомагане“ в Кубрат също полага усилия да се помогне на Ивайло и това ще се случи, убедена е директорката на социалната институция в лудогорския град Росица Калинова, която сподели, че държавна закрила за човека определено ще има, въпреки че институцията не е спирала да му съдейства. Изготвят се нови документи, с които Ивайло да бъде прегледан от ТЕЛК, като вече се набират средства за погасяване на неплатени здравни  осигуровки в размер на около 700 лв. Тъй като младият човек е в невъзможност да прави правилни преценки при взимането на важни решения, вече за това ще му помага упълномощено лице, което да придвижва нужната документация и разпределянето на финасовите помощи. От социалната институция допълниха още, че Ивайло първоначално ще получи еднократна помощ, като ще му бъде осигурявана храна от обществената трапезария в града, а от месец август ще получи и помощ за отопление. “Надеждата ни е той да започне да получава пенсия и да се социализира постепенно, за това помагаме и ние и сме радостни, че толкова много хора също откликнаха на призива в социалната мрежа”, сподели още Росица Калинова, която изрази надежда, че този случай ще завърши по възможно най-добър начин.

Приятели и добри хора вече му осигуряват дрехи и храна, а местен ресторант – и топъл обяд за Ивайло.

Щастието ще бъде още по-пълно, когато всеобщият приятел се сдобие и с китара, любим инструмент, от която отново ще зазвучат познати и обичани мелодии. Доброто няма цена, най-скъпо е когато е споделено от сърце и чиста човещина. Специални благодарности инициаторите на кампанията отправиха към Снежана Георгиева, Росица Калинова, Бахтишен Басри, Бранимир Балчев, Фани Сали и към всички, които са се отзовали в подкрепа на Ивайло.

Набирането на средства продължава.

Радослав СТОЙКОВ

Hits: 0

One Reply to “Кубратчани върнаха усмивката на Сукича”

  1. Радо, Сукича ще го избръснат и нахранят, но на теб кой ще ти измие мазната коса???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.