Куба разрешава малки и средни предприятия

Кубинското правителство даде зелена светлина за съществуването на малки и средни предприятия в страната, съобщи официозът “Гранма”, цитиран от “Франс прес”. Агенцията отбелязва, че мярката е била очаквана от частния сектор, който има все по-голямо присъствие в икономиката на комунистическия остров.

Решението обаче засяга само малък брой дейности и ще влезе в сила едва след приемането на съответен закон.

Наскоро кубинските власти разрешиха частната инициатива в повечето от икономическите отрасли (с изключение на ключови области като медиите, здравеопазването и образованието). В частния сектор вече работят 600 хил. кубинци – 13 процента от населението в трудоспособна възраст на острова с общо 11.2 млн. жители. Те обаче искат правна рамка, за да могат да основават собствени компании.

“С това решение ние одобряваме начина на организиране на икономическите агенти, далеч отвъд просто признаването на някои от тях”, подчерта кубинският президент Мигел Диас-Канел, цитиран от в. “Гранма” – печатен орган на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия. Той обясни, че оттук нататък властите ще работят по правните аспекти на тази реформа.

“Увеличаването на дейностите”, в които е разрешена частната инициатива, обаче “не води до процес на приватизация (на икономиката), защото съществуват граници, които не може да бъдат преминати”, предупреди в същото време кубинският премиер Мануел Мареро. Кубинското правителство на практика разрешава на американски граждани и компании да правят преки инвестиции и да отпускат кредити на частния сектор на острова.

През последните месеци Куба ускори реформите с цел модернизиране на икономиката, изпаднала в най-тежката си криза от 30 години заради американските санкции, пандемията от новия коронавирус и бюрократичната тромавост, отбелязва АФП.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.