Колко са били истинските инвалиди на последните избори проверява полицията

„От няколко дни по разпореждане на ГД „Национална полиция“ наши служители проверяват лицата, подали заявления за гласуване в подвижни избирателни урни на последните избори и вече се натъкнахме на фрапиращи нарушения“, обяви на пресконференция днес директорът на ОД на МВР старши комисар Диян Минков.

Анализът показал, че Разградска област е абсолютен рекордьор в страната по подадени заявления за гласуване в подвижна избирателна секция. Оказва се, че хората с трайни увреждания и подали заявления да гласуват у дома си са почти 2500. Но пък разследващите установили още един любопитен факт: най-малко са заявленията в най-голямата община Разград – 90. В Исперих и Кубрат са по около 500, в Самуил – 390, в Цар Калоян – 320. Броят на желаещите почти  удвоява броя на подвижните избирателни секции дни преди вота на 11 юли. На парламентарния вот през април те са били общо 26, през юли – 41. В Исперихска община са 10 /били са 4/, в Самуил – 9, в Кубрат – 10 /срещу 7 през април/, в Завет – 4,  в Лозница – 5 /били са 3 през април и в Цар Калоян – 3.

„Резултати още от първите проверки бяха стряскащи“, каза Диян Минков, като изрично уточни, че полицейските служители посещават всички, падали заявления, а не симпатизанти на определени политически сили. Оказало се, че част хората заявявали, че даже на знаят за възможността да гласуват в подвижна избирателна кутия, камо ли да са подали заявления за това.

Вече са образувани 9 досъдебни производства под надзора на съответните районни прокуратури. Четири от производствата са в Исперих, 3 – в Кубрат и Завет, и по едно – в Цар Калоян и Лозница.

69 са случаите досега, в които посетените от разследващите хора били категорични, че подписите под заявленията не са техни.

Полицейски служители попаднали и на лица, които твърдели, че подписът е техен, макари очевадно това да не е така.

И още – прокрадвали се съмнения за неистински медицински документи, защото някои от проверяваните разказвали, че от години на се били при лекаря, издал въпросния документ.

„ За изясняването на истината и в трите казуса ще бъдат извършени нужните експертизи“, подчерта Диян Минков.

Полицаите се натъкнали и на служители в общините, ангажирани с изборния процес, които са абдикирали от своята работа – приемали са документите безконтролно, без насрещна проверка на декларираните в заявлението за гласуване в подвижна избирателна урна обстоятелства. „Единственото изключение в цялата област е Община Разград“, каза старши комисар Диян Минков. Доказателството – от подадените 90 заявления, не са одобрени 30.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.