Кметът ще бъде „пас“ при обсъждане цената на водата на събранието на ВиК-асоциацията

На предстоящото общо събрание на ВиК-асоциацията на територията, обслужвана от “Водоснабдяване Дунав” Разград на 12 март, кметът на Разград д-р Валентин Василев ще гласува „въздържал се“ предложението за нова цена на питейната вода, решиха на сесия общинските съветници.

Новата цена – по-висока с 65 стотинки на кубик, е включена в бизнес плана на “Водоснабдяване Дунав”. Това предизвика дълги дебати, от които се стигна до извода, че големият проблем, от който произтича и необходимостта от вдигането на цената на водата, е невъзможността да се ползват големи средства по евпропрограмите, тъй като в асоциацията не е налице консолидация – исперихското ВиК дружество не членува в асоциацията и това блокира възможността за европейски средства.

На заседанието присъства и областният управител Гюнай Хюсмен, който призова Общината да внесе предложената вноска , без да предлага нейното намаление на 30 процента от предложената от асоциацията. В залата бе и представител на ВиК-асоциацията, който даде разяснения на конкретни въпроси относно дневния ред на събранието и темите.

Обстойно бе дебатиран предлаганият за събранието дневен ред, който включва приемане на отчет за дейността на асоциацията, отчет за изпълнението на бюджета, приемане на бюджета на асоциацията, разглеждане на програмата за 2019 г., вземане на решение за приемане на община Попово към територията, обслужвана от “Водоснабдяване Дунав”.

Съветниците се произнесоха как по всяка отделна точка от дневния ред на бъдещото събрание на ВиК-асоциацията да гласува кметът. След това докладната записка бе одобрена в цялост – гласуваха общо 23, от тях „за“ 18 съветника: ГЕРБ, ДПС, „Кауза Разград“ и по правило – независимите. „Против“ се обявиха двама от Реформаторския блок, а БСП отказа да гласува.

/e-Razgrad/

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.