Кметът на Разград и Сдружение „Аз вярвам и помагам“ се обявиха против злоупотребата с благотворителна инициатива

            „Заслужават ли всички добри хора, които в последните години събират капачки в помощ на децата на България, да участват в политически игри?“

Този въпрос зададе днес в Община Разград председателят на Сдружение „Аз вярвам и помагам“ Владислав Николов, който заедно с кмета д-р Валентин Василев, заместник-кмета Галина Георгиева и Антония Антонова от Сдружението дадоха пресконференция. Повод за брифинга бе злоупотребата с тяхна снимка, която е направена в Разград и публикувана във връзка с благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки за рециклиране и закупуване на медицинска апаратура за спасяване на детски животи. Досега са събрани и предадени за рециклиране 69 тона пластмасови капачки.

            Оказва се, че снимката се появява отново във фейсбук група с видоизменен текст, в който оригиналният текст „Аз вярвам и помагам! „Благодарим Ви, Разград!“ е подменен с „Благодарим Ви, Разград! Ще ви вдигнем още данъците!!!“. На снимката Антония Антонова и кметът д-р Валентин Василев с неговия заместник Галина Георгиева.

Владислав Николов зададе още въпроси:

„Позволено и морално ли е някой  да изтегли чужда снимка, върху която да си промени текста с цел провокация, нападения и агресия? Има ли общо благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки „Аз Вярвам и Помагам“ с данъците в Община Разград? С омраза и нападения ли ще решим проблемите, които ни тормозят, за да се чувстваме истински щастливи?“.

            Ръководството на Община Разград и представителите на Сдружението заявиха, че са против фалшивите новини и злоупотребата с истината. Д-р Василев обясни, че не е морално администраторите на такива групи да толерират агресията и да поощряват нападки, а авторите на положителни коментари да бъдат отстранявани. Той допълни, че ако някой иска да става кмет на Разград е необходимо да не използва кална кампания, а трябва да се държи като отговорен управленец – не като интернет бандит.

            По време на пресконференцията Владислав Николов призова този, който е публикувал тази снимка, да се извини публично за това, че намесва една благотворителна кампания, в която участват хиляди хора. Той  допълни, че зад кампанията стоят личности, които с чиста съвест имат една огромна цел – да са полезни на обществото и да помагат. „Нямаме политическа принадлежност и не бихме искали да бъдем участници в извратените представи за модерен пиар, фалшиви новини и спекулации, защото благотворителността няма цвят.“. Николов допълни, че профилът, който е пуснал подправената публикация, е докладван и е направена нотариална заверка затова.

            В края на брифинга  той благодари на кмета, на администрацията, на представителите от Разград Дочка и Свилен Иванови и на всички хора от Разград, че са активни и работят за добрата идея и реализирането й.

            Всички разградчани могат да предават събраните пластмасови капачки в контейнера до РБ „Проф. Боян Пенев“, а на 13 април от Община Разград ще транспортират събраните капачки във Варна, където ще има масово благотворително събитие “Празник на рециклирането”.

До контейнера в Разград ще бъде поставена и специална информационна табела за кампанията, с която в болници на Североизточна България се сдобиват с кувьози. Кампанията ще бъде представена подобаващо и във всички училища и детски градини на общината, каза днес д-р Василев.

/e-Razgrad/

Hits: 14

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.