Кметът защити на специална пресконференция нападките срещу дейности при благоустрояването на жк „Орел“

Внасяме яснота по извършваните дейности при благоустрояването на жк „Орел, коментира кметът на Разград д-р Валентин Василев на специална пресконференция.

Участваха също заместник-кметът Галина Георгиева, директор Дирекция „Програми и околна среда“ Недим Тахиров и ръководителят на проекта за паркоустрояване на „Орел“ Ивайло Ганев.

Поводът за брифинга бе, че няколко човека са споделили своите опасения пред служителите на „Паркстрой“и социалните мрежи, че се изсичат дървета в квартала. До момента са премахнати 8 дървета, а служителите в последния работен ден на седмицата са имали за задача да премахнат останалите до 22, колкото били предвидени по проекта за отстраняване, защото пречат да се изгради тротоар.

Но за сметка на това се предвижда да бъдат засадени 1240 иглолистни и широколистни дървета, 1300 цъфтящи и с опадливи листа храсти, над 1500 м жив плет, обяви градоначлникът на пресконференцията.

Кметът прикани гражданите да не смесват санитарната сеч, която също се извършва в жк„Орел“, с отстраняването на дървета по проекта. Тя се прави с цел оформяне на корони и превантивни действия срещу увреждане на трети страни – имущество и комуникации.

Той заяви още, че е наясно, че няма как на всеки един човек всичко да бъде по вкус и обяви, че още в деня на първата копка на проекта  една госпожа се оплакала, че билбордът, който представя проекта, хвърля сянка върху апартамента ѝ.

Чрез възпрепятстване на строителните дейности от гражданите се бави изпълнението на проекта, което е за сметка на неговото приключване, коментира още кметът и допълни, че при забавяне се налагат наказания чрез финансови санкции.

В.Василев прикани будните граждани, които следят за изпълнението на проекта отблизо и изказват мнения без нужната квалификация, да сигнализират и за случаи, при които вече се руши направеното. Ивайло Ганев допълни, че вече има откраднати дървета от новозасадените, че поставените нови кошчета се търкалят, а върху новоизградени бордюри се паркират автомобили, а кметът показа снимки на паркирал джип върху изграждана в момента зелена площ в в квартала. Някои от зелените площи там се ползват за засаждане със зеленчуци, но по проекта, тези градинки подлежат на облагородяване.

Недим Тахиров обясни, как дърветата в този квартал са засаждани преди години непланово, без да се вземат предвид отстояние от сгради, комуникации, подходи. Кореновата им система също руши, надига асфалта, тротоарите и бордюрите. Ежедневно в Общината идва някой, който иска дадено дърво да бъде премахнато, защото му пречи, коментира още Тахиров и допълни, че проектът е за паркоустрояване на зелени площи, той няма как да ощети зелените площи там, а само ще ги обогати.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.