Кметът Добрин Добрев: 2024 година ще мине под мотото „Разград пътува през времето“

„2024 година ще мине под мотото „Разград пътува през времето“. Това обяви в словото си на общоградското тържеството за Деня на Разград 28 януари uметът на община Разград Добрин Добрев, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Преди него от Синдикалния дом към площада по пешеходната зона на бул. „България” премина празнично шествие, водено от църковни хоругви, както и момичета и момчета от фолклорни състави от Разград с огнени факли. След тях вървяха официалните лица, представители на учебни заведения и културни институции, граждани.

Изпълнения на Градския духов оркестър посрещна шествието на площад „Възраждане”. В тържественото си слово от трибуната кметът Добрин Добрев припомни, че 28 януари се чества като Ден на Разград от 30 години.

„2024 година ще мине под мотото „Разград пътува през времето“. И това забележително пътешествие продължава повече от 2 хилядолетие. Нашият Разград – един от най-древните градове в България и Европа, е носел различни имена. До нас са достигнали Абритус – Хезарград – Хръсград – Разград. Все още не знаем как се е казвал тракийският град, върху чиито останки е построен античния Абритус, но съм убеден, че един ден ще научим и неговото име. Как са изглеждали нашите предци? Най-вероятно като нас. Като нас са се грижели за града си. Бранили са го и са се сражавали с нашествениците. Създавали са семейства, раждали са деца и са ги отглеждали с любов и търпение. Разград винаги е имал своите смели мъже, които са показвали чудеса от храброст на бойните полета: Ще спомена само полк. Руси Лудогоров – военен инженер, получил военното си образование в италианския град Торино, началник на Българския флот в Балканската война и разградския герой капитан Христо Бърдаров. Имал е и своите велики будни личности – духовните воини на нашия град: Станка и Никола Икономови създателите на Разградското образователно дело; Димитър Ненов – виртуозен пианист и композитор; Основателят на музейното дело в Разград –  Анани Явашов; талантливи художници, като Никола Ганушев и Илия Петров; именити журналисти и издатели. В това безкрайно пътуване през времето Разград винаги е имал своите грижовни стопани, които приели за свой дълг той да се развива и просперира. Доказателствата са на лице: един от най-старите градски паркове в страната; колодрума; Музикалния дом и много други знакови сгради и съоръжения.Ние, днешните разградчани, сме наследници на това великолепно богатство от традиции и велики личности”,заяви кметът. Той отправи специални послания и пожелания към учителите, към младите и към възрастните хора.

От трибуната на площада бе прочетен и един от многобройните поздравителни адреси към ръководството на Община Разград и към жителите на града – от президента Румен Радев.„Гордейте се със земята си, приютила не една цивилизация и култура, вдъхновила просветители и творци, оставили следа в летописа на Родината! Пазете традициите на родния край, съграждайте го с общи усилия всеки ден, за да го има и да пребъде”, се казва в поздравителния адрес от държавния глава.

Пред множеството на площада Капанският ансамбъл представи специална танцова композиция, посветена на Освобождението на Разград, наречена „Опълчение” с автор Румен Руменов.

Над 50 институции, учебни заведения, организации и политически парти поднесоха венци и цветя пред Мавзолея костница. Първият венец бе поднесен от кмета Добрин Добрев и председателя на Общинския съвет Галина Георгиева, а цветя поднесоха зам.-кметовете Полина Иванова, Хабибе Расим, Зорница Евгениева и секретарят на  Община Разград Нели Добрева. Венци и цвеитя имаше от делегацията от румънския град побратим Кълъраш; от парламентарната група на БСП за България и националния съвет на БСП, чийто председател Корнелия Нинова бе гост на тържество и лично поднесе венеца; от народния представител Антоанета Цонева; от името на народния представител Гюнай Хюсмен; от областния управител Владимир Димитров; от храм „Св. Николай Чудотворец”; от Районно мюфтийство-Разград и други.

Тържеството завърши с празнична заря.

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.