Кметът Денчо Бояджиев участва в заседание на ръководството на Сдружението на общините в България

Кметът на Разград Денчо Бояджиев участва днес в заседание на Управителния и Контролния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

Това е първото присъствено заседание на ръководството на кметското сдружение след началото на световната пандемия с COVID-19,  Денчо Бояджиев участва в него като председател на Контролния съвет на Сдружението.

В работата на съвместното заседание на Управителния и Контролния съвет участват и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, както и кметове и представители на администрацията на 10-те големи  градски общини.

Приветствие към своите колеги отправи кметът на общината-домакин  Йорданка Фандъкова. Тя подчерта ефективността в работата на НСОРБ в условията на кризата, провокирана от пандемията, добрата координация с централните институции и създадения механизъм за взаимна информираност, което е особено полезно при вземане на спешни и важни решения.

Реклама:


Партньорството е и един от ключовите механизми за работа в новия програмен период  2021 – 2027 г., подчерта заместник-министър Деница Николова. Тя обърна внимание, че разбирането на МРРБ за успех в следващите години е активното включване на местните власти. Кметовете, като лидери в съответните региони, следва да бъдат достатъчно добре информирани за всеки от етапите от вземането на решения в рамките на подготовката на  оперативните програми и напредъка на преговорния процес, тъй като именно те са основният двигател за реализиране на политиките за регионално развитие.

В рамките на работния семинар, посветен на подготовката за новия програмен период, се обсъждат подходът за изпълнение на политиката за регионално развитие, процедурите и етапите за създаване на партньорства с участието на общините, предизвикателствата пред подготовката и реализацията на интегрирани териториални концепции и проекти за финансиране от европейските фондове от програмен период 2021-2027. Сред обсъжданите въпроси са и функциите на Регионалните съвети за развитие, които предстои да бъдат структурирани и ролята на представителите на общините в тях.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *