Китай осъди на 18 години затвор милиардер, критичен към властта

Известният с критичните си позиции към решения на властите Сун Дау бе осъден от китайски съд на 18 години лишаване от свобода, съобщи Би Би Си.

Британската обществена медия определя присъдата като пореден епизод в серията наказания срещу известни критици на властта. Сун, който е на 67 години, държи една от най-големите частни земеделски компании в страната в северната провинция Хъбей.

Според съда Сун е виновен, че се забърква в скандали и „предизвиква проблеми“, а това обвинение често се отправя към активисти. В списъка са и нелегалното окупиране на земеделска земя, събирането на тълпа, която да атакува държавни агенции и възпрепятстване на правителствени служители, които опитват да свършат работата си.

Твърди се, че бизнесменът е близък до известни политически дисиденти в Китай и е критикувал политики на правителството в селските райони. Той е и сред малкото отправили критики към властта, че е прикрила множеството случаи на африканска чума по свинете през 2019 г.

Реклама:


Освен в земеделието той има сериозни активи и в месопреработвателната индустрия, храната за домашни любимци, образованието и здравеопазването. Според медийни публикации миналата година е бил задържан заради спор за земя, в който влязъл с държавна ферма.

По информация, цитирана и от Би Би Си, Сун отрича много от обвиненията и твърди, че е изряден член на партията, но признава, че е правил грешки като тази да публикува съобщения онлайн.

Китай затяга примката около едрия бизнес и особено около технологичните гиганти. Акциите на конгломерата „Тенсент“, който бе поредният гигант на прицел преди няколко дни, се сринаха със 170 млрд. тази сутрин и Пекин търси начин да успокои пазарите.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *