Китайските депутати все повече се притесняват за раждаемостта

Депутати в парламента на Китай настояват за преразглеждане или даже отменяне на спорните правила за семейно планиране и казват, че са необходими радикални действия за премахване на ограниченията върху раждаемостта и за обрат в намаляването на броя на ражданията и рязкото съкращаване на работната ръка.

При застаряващо население вследствие на по-голямата продължителност на живота и по-малкия брой деца най-многолюдната държава в света реши през 2016 г., че семействата може да имат и второ дете, с което отмени строгата политика за едно дете, влязла в сила през 1978 г. Но за втора поредна година броят на ражданията стремително намалява. И сега политиците се опасяват, че спадът в раждаемостта ще се отрази в дългосрочен план на икономиката и изнемогващите здравни и социални служби.

Предложенията, внесени в Общокитайското събрание на народните представители (парламента) от депутати от цялата страна, призовават ръководителите на страната да подобрят здравеопазването, да повишат бонусите за майчинство, да предложат данъчни облекчения и да осигурят повече възможности за безплатно обучение. Някои отиват по-далеч, като казват, че Китай трябва да се откаже от опитите да контролира раждаемостта и даже да премахне от конституцията текстовете за семейното планиране.

Броят на живородените деца на 1000 души е спаднал до 10.94 през 2018 г., което възлиза на една трета от нивото през 1949 г. Североизточната провинция Ляонин, в която през последните години населението намалява, има раждаемост от 6.49 на хиляда. Средният брой деца, която всяка китайска майка ражда през живота си ще е 1.6, далеч под 5.18 през 1970 г. За света този показател е 2.45.

Мозъчни тръстове очакват населението на Китай да достигне връх от 1.4 милиарда души през 2029 г., след което ще започне “неудържим” спад, който към 2050 г. може да сведе работната сила до 200 милиона. Освен това те предричат, че към 2035 г. хората над 60-годишна възраст ще възлязат на 25 на сто от населението, докато през 2017 г. делът им е бил 17.3 процента. До средата на века над една трета от населението на Китай може да е на възраст над 60 години. Според Стивън Мошер, президент на базирания в САЩ Институт за изследване на населението, който е против опитите на правителствата да контролират броя на населението, Китай навлиза в “рецесия на ниска раждаемост”.

До вторник изразът “всестранно премахване на ограниченията върху раждаемостта” се появява в пет предложения, внесени в парламента, и това свидетелства, че се засилват мненията за необходимостта от радикална преоценка на правилата за семейно планиране.

“Премахването от конституцията на изискването всички семейни двойки да планират раждането на деца би било голяма промяна в мисленето. Тъй като планирането на раждаемостта на национално равнище след средата на 70-те години бе смятано за също толкова важно за модернизирането на Китай, колкото и планирането на производството на материални блага”, казва Сюзън Грийнхалш, професор изследовател в Харвардския университет, изучавала политиката за едно дете.

Първите ограничения целяха да спрат стремителния демографски прираст и разпореждаха създаването на служби за семейно планиране във всяко село. Критици казват, че тази политика е била прилагана чрез принудителни аборти и нарушения на правата на човека. Освен това тя е създала полово неравновесие, защото бедните селски семейства са предпочитали аборт или изоставяне на бебета от женски пол.

Китайското правителство защищава програмата, като казва, че тя е позволила на страната да ограничи увеличаването на населението до около 400 млн. и по този начин да се справи с ширещата се мизерия. Изследователи обаче предупреждават, че това е бомба със закъснител – намалялата работна сила не може да плаща сметките за здравни услуги за възрастните. Но след четири десетилетия пренастройването на политиката може да се окаже прекалено недостатъчно и твърде закъсняло.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.