Кашалот бе открит мъртъв със 100-килограмова “топка боклуци” в стомаха

Рибарски мрежи, въжета, пластмасови чаши и найлонови торбички – това е само част от 100-те килограма боклук, открит в стомаха на мъртъв кашалот.

Животното е намерено на бреговете на Шотландия, съобщава Би Би Си.

Според експерти не е сигурно дали “топката боклук” в организма е довела до смъртта на животното, но местни хора коментират пред телевизията, че случката показва колко са замърсени морските води. “Беше ужасно тъжно, особено като видяхме рибарските мрежи и отпадъците, които излязоха от стомаха му”, казва свидетелят Дан Пери. “Разхождаме се по плажа всеки ден и винаги събирам боклуци, свързани предимно с риболов”.

Според Scottish Marine Animal Stranding Scheme – организация, която разследва смъртните случаи при китове и делфини, животното е било в добро състояние и е възможно отпадъците да са допринесли за това то да бъде изтласкано на брега. “Количеството пластмаса е ужасяващо, вероятно е пречело на храносмилането и за пореден път показва колко са опасни боклуците и остатъците от риболовна екипировка за морските животни”, гласи техен пост във “Фейсбук”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.