Катя ЛАПАТОВА: Най-бързият и винаги успешен начин да изразиш себе си е с езика на движенческия театър – без говор, но се разбира от всички

Младите хора имат нужда от нови предизвикателства, казва ръководителката на Театрално-танцовата формация „Пулс“.

През месец април тази година предстои третото издание на Фестивала на танцовия театър. Организатори на събитието са Община Разград и Театрално – танцова формация „Пулс“. E-Razgrad.bg е медиен партньор. За историята и новите моменти на този форум разговаряме с Катя Лапатова, ръководител на ТТФ „Пулс“.

Въпрос: Как се роди идеята танцовият театър да има свой фестивал?

Признавам, идеята за това събитие е в основата си моя, но всички членове на формацията бяха вдъхновени от нея. Преди няколко години осъзнах колко е голяма магията на танцовия театър и какви възможности разкрива сам по себе си той – както по отношение на публиката, така и по отношение на преките участници. Най-бързият и винаги успешен начин да изразиш себе си е с езика на движенческия театър – без говор, но се разбира от всички. По-късно осъзнах, че малките и далечни провинциални градчета имат нужда в тях да се случват истински и стойностни събития, като изкуство. Че е време културните събития в Разград, концертите, изпълненията, да бъдат обогатени с предизвикателства, да им бъдат вдъхнати нови идеи и смисъл, нови послания, които са в синхрон с потребностите на съвременния човек. Младите хора имат нужда от нови предизвикателства. Така се оформи цялата концепция и мисия на Фестивала – време беше младите и мотивирани хора от Лудогорието да открият стойностно изкуство, да му се отдадат и да развиват талантите и възможностите си. Тук е мястото да изкажа колко много съм благодарна на Община Разград, най-вече в лицето на г-жа Виолета Антонова, главен експерт „Култура“, която прие нашата идея и повярва в потенциала ни. Наистина, без голямата подкрепа на Общината този Фестивал нямаше да се случи. Така че организатори са Община Разград и ТТФ „Пулс“. А ето, той вече има история и за трети път тази година ще посреща гости и участници – видни артисти, специалисти в областта на танцовия театър – от България и от чужбина. 

Въпрос: Какво представлява всъщност танцовият театър и какви възможности разгръща това изкуство?

Танцовият театър /движенческият театър, театърът на движението/ е европейски феномен, считан за сравнително млада форма на пърформативно изкуство. Имало го е и в древността /в много по-опростен вид и начин на представяне/, но като време на зараждането му се счита  началото на ХХ век. Съвременният театър на движението завладява все повече сцени в европейски и световен мащаб и се радва на нарастващ интерес от страна както на професионалисти, така и на публиката. Непрекъснато се увеличава броят на групите, които експериментират в тази област. /Такава е и ТТФ „Пулс“/ Театърът на движението е съвкупност от проява на няколко форми на изкуството едновременно – театър, танц, пантомима, музика … Той представлява специално пространство, в което има един закон – свободата да бъдеш себе си, да показваш себе си.

А Вашата формация от колко време работи в тази посока?

От 12 години Театрално-танцова формация „Пулс“ работи и твори в областта на танцовия театър и за трета година ще е домакин на единствения в България Национален фестивал на танцовия театър. Като тази година събитието ще бъде и с международно участие.

Кои и какви са участниците тази година?

Във фестивала участват групи  и индивидуални изпълнители от всякаква възраст, както професионалисти, така и аматьори.

На база на досега подадените заявки за участие – очакват се 13 групи  с театрални и танцови постановки. Проф. д-р Александър Илиев ще представи „Пиеро“. Гостът ни от Македония Трайче Георгиев, директор на Международния фестивал за пантомима и движенчески театър в Скопие „ПАНФИЗ“ , ще изпълни „Човекът“ – по класически етюди на Марсел Марсо, Герасим Дишлиев, преподавател по МИМ и физически театър в Консерватория на IХ район в Париж и Център за сценични изкуства в Париж, ще постави „Не на мястото си“ – авторски спектакъл.

Освен от Македония /трима участници/ ще видим изпълнения и от Украйна /засега са потвърдили участието си/.

Има ли новости в организацията и провеждането на Фестивала?

Нов момент във Фестивала са сформираните два майсторски класа. Всички участници, посетили лекциите и упражненията, ще получат сертификати за завършен майсторски клас.

От миналата година Фестивалът има свой музикален сигнал, специално композиран за него от композитора Петър Радевски, а тази година на сцената на Общинския културен център ще се представи и светлинно шоу, в което ще участват представители на домакините на събитието. Предвижда се също и детско куклено шоу. Така че програмата ще бъде още по-богата от миналите издания.

Благодарим за това интервю. Желаем успех на третото издание на Фестивала на танцовия театър и нека той се разгръща все повече в бъдеще. Не само Разград има нужда от това.

Нели НИКОЛОВА

Снимките са от минали издания на Фестивала

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.