Камионите ще плащат тол-такси само за 6050 км републикански пътища

Товарните автомобили с обща маса над 3.5 тона ще плащат тол-такса за ползване на 6050 км от общо около 20 хил. километра републиканската пътна мрежа, съобщи днес членът на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” проф. Олег Асенов.

От платените пътища 796 км са автомагистрали, 2322 км – първи клас, и 2932 км – втори клас. В момента товарните автомобили се нуждаят от винетка за ползване на всички 20 хил. км. републиканска пътна мрежа.

Колко ще струва изминаването на 1 километър още не е ясно, като предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане тарифите на тол-таксите. В продължение на 30 дни всеки заинтересован ще може да отправи своите предложения по тарифите.

Преди това те ще бъдат дискутирани от работна група към консултативния съвет. “Ще балансираме така тарифите и покритието на пътищата с тол, че отражението върху цените на стоките от първа необходимост да е минимално”, поясни проф. Асенов.

Заради липса на разбирателство за размера на тол-таксите плащането на ползването на пътищата по този начин от камионите и автобусите беше отложено от 16 август за 1 март.

Междувременно от АПИ съобщиха, че до момента вече приходите от продажби на електронни винетки са по-високи от събраните суми за цялата 2018 г. Става дума за 358 655 688 лв.

ДНЕВНИК

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.