Как ще се отрази скандалът с имотите на Цветанов и ГЕРБ

От “На Цветан Цветанов ще му се размине” до “Няма да излезе сух от тази работа” – това са част от коментарите на политолози и социолози, които “Дневник” събра за последиците за ГЕРБ от скандала с новите апартаменти на Цветан Цветанов и други партийци (всичко по темата четете тук). Сред мненията е, че Бойко Борисов няма да предприеме сериозни мерки срещу заместника си в партията, тъй като е в зависимост от него.

Според някои от тях европейските избори не са толкова близо и случая няма да повлияе на резултата от тях. Други обаче мислят, че ще имат отлив на избиратели и ГЕРБ може да загуби първото място на изборите.

 

Евгений Дайнов: Ако изборите бяха днес, ГЕРБ губи

След като години наред ГЕРБ се чудеше с какво да раздразни българите – отнемаше им права, назначаваше олигарси, бетонираше природата, сега най-сетне напипа точката. Българинът се дразни, като види, че някой големец си ползва властта, за да се уреди с жилище. Ако изборите бяха тази неделя, ГЕРБ щеше да ги загуби. Да не забравяме обаче способността на Корнелия Нинова да надглупостява ГЕРБ, така че ще видим какво ще измисли.

Цветан Цветанов сух от тая работа няма да излезе. Ще има още трусове в ГЕРБ. От месеци във вихрушката на ГЕРБ вървят някакви сложни полуплавни премествания – Бойко Борисов и Делян Пеевски сякаш се изместват от Цветан Цветанов и нови олигарси. Хората в ГЕРБ са от най-ниските чиновници – представете си колко народ се е преориентирал към Цветанов и сега се чуди какво да прави.

 

Петър Чолаков: Върви пиар за ограничаване на щетите

От нещата, които са излезли до момента, не мисля, че случаят ще има отражение върху резултата на ГЕРБ на европейските избори – твърдите избиратели на ГЕРБ няма да се повлияят, БСП едва ли ще успее да я изпревари.

Трудно е да кажа дали Цветан Цветанов ще пострада – той все пак е председател на предизборния щаб на ГЕРБ. В момента се прави пиар, който цели да ограничи щетите. Бойко Борисов пише с дългия молив от Брюксел – законът не бил лобистки, щяло да има контразакон (между другото не съм чувал да има такова понятие в правото). Щял да чака проверката – и проверката за апартамента на Владислав Горанов не показа нищо. Лошото за ГЕРБ е, че новината не отшумява, а продължава да се развива.

 

Първан Симеонов: Борисов търпи негативи заради Цветанов

Скандалът ще се отрази лошо на ГЕРБ: колко лошо – не мога да кажа. На Цветан Цветанов му е излязло име в тази тема. Но ГЕРБ вероятно ще извади насрещни случаи, насрещни числа.

Най-важното е какво ще прави Бойко Борисов. На два пъти в последно време той понесе негативи заради Цветанов и ДПС – за обезсмислянето на преференциите и заради опрощаването на дълговете на мюфтийството. Чудя се дали не се е настървил.

 

Юрий Асланов: Борисов е в зависимост от Цветанов

Скандалът с апартаментите няма как да се отрази положително на ГЕРБ. Ще има отрицателно въздействие за европейските избори, някои избиратели на ГЕРБ ще се разколебаят, а други ще оттеглят подкрепата си. Случващото се намалява шансовете на ГЕРБ да запази първото място на изборите, но все още партията може да има равен брой евродепутати с БСП.

По-вероятно е на Цветан Цветанов да му се размине. Бойко Борисов е в силна зависимост от него. Отстраняването му ще доведе до много силен трус, който ГЕРБ не може да понесе.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.