Как ще се отрази скандалът с имотите на Цветанов и ГЕРБ

От “На Цветан Цветанов ще му се размине” до “Няма да излезе сух от тази работа” – това са част от коментарите на политолози и социолози, които “Дневник” събра за последиците за ГЕРБ от скандала с новите апартаменти на Цветан Цветанов и други партийци (всичко по темата четете тук). Сред мненията е, че Бойко Борисов няма да предприеме сериозни мерки срещу заместника си в партията, тъй като е в зависимост от него.

Според някои от тях европейските избори не са толкова близо и случая няма да повлияе на резултата от тях. Други обаче мислят, че ще имат отлив на избиратели и ГЕРБ може да загуби първото място на изборите.

 

Евгений Дайнов: Ако изборите бяха днес, ГЕРБ губи

След като години наред ГЕРБ се чудеше с какво да раздразни българите – отнемаше им права, назначаваше олигарси, бетонираше природата, сега най-сетне напипа точката. Българинът се дразни, като види, че някой големец си ползва властта, за да се уреди с жилище. Ако изборите бяха тази неделя, ГЕРБ щеше да ги загуби. Да не забравяме обаче способността на Корнелия Нинова да надглупостява ГЕРБ, така че ще видим какво ще измисли.

Реклама:

Цветан Цветанов сух от тая работа няма да излезе. Ще има още трусове в ГЕРБ. От месеци във вихрушката на ГЕРБ вървят някакви сложни полуплавни премествания – Бойко Борисов и Делян Пеевски сякаш се изместват от Цветан Цветанов и нови олигарси. Хората в ГЕРБ са от най-ниските чиновници – представете си колко народ се е преориентирал към Цветанов и сега се чуди какво да прави.

 

Петър Чолаков: Върви пиар за ограничаване на щетите

От нещата, които са излезли до момента, не мисля, че случаят ще има отражение върху резултата на ГЕРБ на европейските избори – твърдите избиратели на ГЕРБ няма да се повлияят, БСП едва ли ще успее да я изпревари.

Трудно е да кажа дали Цветан Цветанов ще пострада – той все пак е председател на предизборния щаб на ГЕРБ. В момента се прави пиар, който цели да ограничи щетите. Бойко Борисов пише с дългия молив от Брюксел – законът не бил лобистки, щяло да има контразакон (между другото не съм чувал да има такова понятие в правото). Щял да чака проверката – и проверката за апартамента на Владислав Горанов не показа нищо. Лошото за ГЕРБ е, че новината не отшумява, а продължава да се развива.

 

Първан Симеонов: Борисов търпи негативи заради Цветанов

Скандалът ще се отрази лошо на ГЕРБ: колко лошо – не мога да кажа. На Цветан Цветанов му е излязло име в тази тема. Но ГЕРБ вероятно ще извади насрещни случаи, насрещни числа.

Най-важното е какво ще прави Бойко Борисов. На два пъти в последно време той понесе негативи заради Цветанов и ДПС – за обезсмислянето на преференциите и заради опрощаването на дълговете на мюфтийството. Чудя се дали не се е настървил.

 

Юрий Асланов: Борисов е в зависимост от Цветанов

Скандалът с апартаментите няма как да се отрази положително на ГЕРБ. Ще има отрицателно въздействие за европейските избори, някои избиратели на ГЕРБ ще се разколебаят, а други ще оттеглят подкрепата си. Случващото се намалява шансовете на ГЕРБ да запази първото място на изборите, но все още партията може да има равен брой евродепутати с БСП.

По-вероятно е на Цветан Цветанов да му се размине. Бойко Борисов е в силна зависимост от него. Отстраняването му ще доведе до много силен трус, който ГЕРБ не може да понесе.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.