Как да накараме косата ни да порасне по-бързо?

Ако сте жена, вероятно винаги сте искали да имате дълга и здрава коса, без накъсвания и нацъфтели краища. Ако сте мъж, вероятно смятате, че е съвсем неизбежно в някакъв етап от Вашия живот да се появят така наречените „острови“ от липсващи части на косата Ви. Е, това вече са само митове, защото точно в тази статия ще Ви представим най-ефективните начини, благодарение на които ще имате мечтаните резултати. Нека първо Ви запознаем с целия процес на растеж на косата.

Как расте косата?

Това е дълготраен процес, изискващ време и преминаващ през различни фази. Всеки косъм притежава корен, който се намира в дермата. В резултат на преноса на кислород и хранителни вещества по разположените в близост кръвоносни съдове, растежът е напълно осигурен, но различни въздействия на външната среда, могат да повлияят върху структурата на косъма. Това може да бъде термична обработка (използването на сешоари и преси за коса), химична обработка (гел, лак, боя за коса), прием на вредни вещества (тютюнопушене, наркотици) и други. Всичко това оказва влияние върху процеса на растеж и като резултат наблюдаваме отпадане на определн брой косми. Това е физиологичен процес, но ако техният брой се увеличи ексцесивно, може да се превърне в нещо, което съвсем не е нормално.

Какво може да помогне на косата Ви да расте?

Ефективния растеж на косата може да бъде стимулиран с различни акценти от начина ни на живот. Не само рестрикциите са важни за процеса, но и стимулирането на приема на специфични вещества могат да спомогнат за ограничаването на косопада. Ето някои от тях:

  • Не се придържайте към стриктен хранителен режим.
  • Приемайте достатъчно витамини и минерални вещества, важни за растежа на косата Ви.
  • Правете редовно масаж на скалпа – всяка сутрин и вечер, което би стимулирало процеса на развитие на косъма.
  • Не използвайте топлинната обработка на коса си или, ако това е необходимо, нека то да бъде в разумни граници.
  • Не боядисвайте косата си с увреждащи бой и препарати.

Какво друго трябва да преприемем, ако забележим ограничен растеж на нашата коса?

При наличието на какъвто и да е проблем, е редно да се обърнете към съответния медицински специалист. Решението на проблема може да се крие зад използването на различни медикаменти и прилагането на разнообразие от процедури, но понякога и това не е достатъчно ефективно. Именно затова се прибягва към така наречената трансплантация на коса. Какво представлява тя?

Трансплантацията на коса е един от най-взискателните видове естетични операции. Косата е един от факторите, които влияят върху външния ни вид. Поради тази причина загубата на коса обикновено прави хората много нещастни. Днес, когато мъжете страдат много повече от проблема с косопада, ситуацията при жените се влошава. Успешната трансплантация на коса може да доведе до естествено изглеждащ резултат, когато се извършва от специалисти в напълно оборудван медицински център. Основната цел на процедурата е да се премахне нежелания външен вид на косата, който се появява след дълготраен косопад.

Косата е един от най-важните елементи на естетичния ни външен вид. Затова трябва да се грижим за нея комплексно и да полагаме усилия ежедневно.

Източник на снимка: New Africa / Shutterstock.com

Спонсорирана статия

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.