Какво представлява язовирът “Нова Каховка” в Украйна?

Оперативното командване “Юг” на украинската армия съобщи днес, че стената на язовир “Нова Каховка” в окупираните от Русия части от украинската Херсонска област е била разрушена от руските сили, предаде Ройтерс.

“Изясняват се мащабите на разрушенията, скоростта и количеството на водата, както и районите, които биха могли да се наводнят”, съобщи командването на страницата си във Фейсбук.

ТАСС предаде, че стената се е срутила и териториите наоколо са били наводнени. Ройтерс не може да повтърди изявлението на Украйна от независим източник.

Какво представлява язовирът “Нова Каховка” и как ще се отрази разрушаването на стената му?

Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съроръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа “Каховка”, предаде БТА.

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област.

24chasa.bg

Hits: 21

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.