Каква е нормалната телесна температура?

В сезона на настинките и грипа мнозина са притеснени от покачването на температурата на тяло. Телесната температура е нестабилна величина, която може несъществено да се увеличава или понижава през денонощието не само заради заболяване. Ето коментара на лекарите за това коя температура може да се счита за норма и кои нейни колебания не са опасни за здравето.

 

Стандартно

Общоизвестно е, че нормалната телесна температура е 36,6 градуса по Целзий. Но съвременната медицина доказа, че всеки има своята норма и температурата може да варира в интервала 35,9 до 37,2°C.

Личният показател се формира към 14-годишна възраст при момичетата и към 20-година при момчетата. Стойностите са повлияни от много фактори. Температурата завиди от пола, расовата принадлежност и възрастта.

Реклама:


Като цяло мъжете са с половин градус „по-студени“. Освен това през деня при всеки, дори напълно здрав човек, температурата се колебае. Незначителните промени в едната или другата посока не се смятат за патология, обяснява д-р Олга Волкова. По думите й трябва да се отчита, че през деня температурата на здравия човек се колебае в рамките на един градус.

Тези колебания са обусловени от климатичните условия, състоянието на човека. Хората от различни възрастни имат различна горна граница. Какво да правим при температура без симптоми за заболяване? Тревожен признак са значителните отклонения от нормата. При едни по време на боледуване температурата значително се повишава, а при други се понижава.

Температурата може да падне заради преумора, при изостряне на хронични заболявания, болести на надбъбречните жлези или понижаване на активността на щитовидната жлеза. Понижената температурата не е по-малко опасна, отколкото повишената, тъй като организмът става по-уязвим, допълва още д-р Волкова за sgpress.ru. Макар, по думите й, да има изключения, когато нормата за даден човек да е под 35 градуса.

Според д-р Волкова действия за понижаването на температурата трябва да се предприемат след превишаването на 38,5 градуса. Под тази стойност не трябва да се приемат средства за понижаването й, тъй като през това време организмът активно и успешно се бори с инфекцията. Но при всички случаи на сериозно повишаване трябва да се потърси лекар, за да се разбере причината и да се отстрани проблемът.

 

Кои са приетите норми за стойностите на телесната температура

За новородени — 36,8°C;

При 6-месечни бебета — 37,5;

При 1-годишни деца — 37,5;

При 3-годишни деца — 37,5;

При 6-годишни деца — 37,0;

При хора в репродуктивна възрасти — 36,8;

При възрастни хора — 36,3°C.

 

Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *