И Ципрас, и Мей оцеляха на косъм във вотовете на доверие

С подкрепата на 151 от 300 депутати гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели вот на доверие дни след като управляващата коалиция се разпадна и в навечерието на решаващо гласуване за договора за името на Македония.

В негова подкрепа гласуваха всички депутати от лявата партия “Сириза” (145 души) и още шестима, включително представители на доскорошния му коалиционен партньор.

Правителството днес настояваше, че целта на процедурата не е кабинетът да остане на власт няколко месеца повече или по-малко. Според вицепремиера Янис Драгасакис резултатът от него трябваше да е път към “ново прогресивно мнозинство”, което ще изгради план за непосредственото бъдеще на Гърция.

И премиерът на Англия Тереза Мей остана на поста си, но победата ѝ е горчива – 306 депутати от общо 650 гласуваха против нея, демонстрирайки за пореден път дълбокото разделение в Уестминстър. 325 души я подкрепиха – цялата ѝ партия и съюзниците от северноирландската юнионистка партия.

За Мей обаче изглежда все по-трудно да прокара сделката за Брекзит през парламента и страната върви към напускане на ЕС без никакво споразумение.

Макар снощи да обеща консултации с останалите партии, на днешните дебати Мей ясно заяви, че няма намерение да остави Великобритания за неопределен срок в митническия съюз на ЕС. Това е едно от основните искания на лейбъристите. Те, от своя страна, настояват за предсрочни избори. Загубат не ги ограничава да внесат вот на недоверие отново, но тя показа, че торите, макар недоволни от премиера, не искат да рискуват да загубят властта.

Депутатите отхвърлиха с рекорден вот споразумението за Брекзит, уговорено с ЕС. Бизнесът е ядосан от растящия хаос само 70 дни преди излизането от съюза, но инвестиционни банки твърдят, че изведнъж значително са се увеличили шансовете за отлагане или дори прекратяване на раздялата на Великобритания с ЕС.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.