И Апелативният съд реши: 15 години затвор за мъж, направил опит да убие бившата си съпруга

Апелативният съд във Варна потвърди 15-годишна присъда „лишаване от свобода“ на подсъдим за опит за убийство. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Първоинстанционният съдебен акт, който бе предмет на въззивна проверка, е постановен от Окръжен съд – Разград спрямо Нилгин А. Той бил осъден за това, че на 22 май 2019 г. е направил опит умишлено да умъртви бившата си съпруга. Престъплението е било извършено в условията на домашно насилие. Вината му е била призната и по второ обвинение – закана за убийство към мъж.

По делото бе установено, че съжителството и бракът между двамата били придружени със скандали, предизвиквани от подсъдимия след злоупотреба с алкохол. Жената била обект на вербален и физически тормоз. След окончателната им раздяла и развода, колега на жената я откарвал до работното им място. Нилгин продължил да преследва бившата си съпруга. Закрепил проследяващо устройство на колата, с която тя отивала на работа. Закупил газов револвер, който модифицирал в огнестрелно оръжие и го изпробвал на отдалечено място. Рано сутринта на 22 май проследил автомобила, с който пътувала бившата му съпруга. Препречил пътя му на булевард в Шумен. След като жената отишла до колата му, произвел три изстрела към главата й. След това заплашил с убийство шофьора. Като изхвърлил оръжието и боеприпасите, стрелецът се предал в полицията. Той обжалва присъдата си пред Апелативния съд.

Настоящата инстанция счете за необходимо да изслуша експертите, изготвили балистичната експертиза, тъй като тя не е била приобщена към делото от първоинстанционния съд. Вещите лица бяха категорични, че оръжието е било произведено като газово, но е преработено и има характеристиките на огнестрелно, с възможност да нанася поражения по човешкото тяло.

Представителят на Апелативната прокуратура обясни, че подсъдимият е действал с умисъл – закупил е пистолет и GPS за проследяване, избрал е удобен момент, за да осъществи плана си и е произвел изстрели от непосредствена близост. Само щастлива случайност е предотвратила смъртта на пострадалата.

Адвокатът на жената, конституирана като частен обвинител, също акцентира на старателната подготовка за извършване на престъплението. Защитата на подсъдимия постави под съмнение способността на оръжието да причини смърт. Самият Нилгин каза, че не искал да убива жената, а да я стресне.

Апелативният съд сподели извода на първата инстанция, че използваното оръжие е годно да причини смърт. Произведени са три изстрела от близко разстояние, насочени към главата. Смъртта не е настъпила поради независещи от подсъдимия обстоятелства. Категорично е налице пряк предумисъл, свързан с обмисляне, планиране и организиране на деянието. Като отегчаващи отговорността обстоятелства съдът оцени дързостта и упоритостта на подсъдимия в преследването на целта – да лиши от живот майката на трите му деца.

Освен ефективното изтърпяване на наказанието 15 години лишаване от свобода, въззивната инстанция потвърди и присъденото обезщетение за неимуществени вреди за пострадалата в размер на 30 хиляди лв.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.