Италия намали акциза за бездимните и електронни цигари

През лятото на 2018 г. депутати от управляващата коалиция у нас предложиха акциза на бездимните цигари да се уеднакви с този на обикновените. След бурен обществен дебат от 1 октомври 2018 г. акцизът на бездимните се вдигна от 26% на 40% от този върху цигарите.

С това повишение България се нареди в топ страните по най-високо съотношение между акциза на бездимните и обикновените цигари, предхождана само от Италия, Швеция, Франция, Испания и Португалия от всички 21 страни в ЕС, където изпарителите се продават.

В резултат на това Филип Морис повиши цената на тютюневите си късове от 5.50 на 5.80, като по магазините за продажба на тютюневи изделия вървят различни промоции които да направят новите изделия по достъпни. Бритиш Американ Тобако, които пуснаха своята версия на нагреваем тютюн няколко месеца след летния акцизен екшън, стартираха с първоначална цена от 6.00 лева, която засега е непроменена според митническия регистър за цените на тютюневите изделия.

Другите европейски държави провеждат различна от българската политика. Пример за това е Италия, която беше използвана по време на политическия дебат в България, като държавата, в която акцизът за нагреваемите е цели 50% от стойността на цигарения. Същото облагане важеше и за течностите за електронни цигари, които в България не се облагат.

За разлика от ситуацията у нас, през януари тази година италианското правителство намали наполовина акциза върху нагретия тютюн (от 50 на 25% от стойността на цигарите), а при електронните цигари спадът е още по-драстичен (от 50% на 10% за тези с течности с никотин и на 5% за тези, които не съдържат никотин).

Вицепремиерът Матео Салвини се похвали с постигнатия резултат: “От думи към дела. Получихме важен резултат от гласуването във финансовата комисия. Когато хиляди работни места трябва да бъдат спасени и когато има компании и търговци, защитаващи здравето на гражданите, “Лигата” и лично аз сме на линия за подкрепа.”

Депутатът Паоло Савиане от парламентарното мнозинство на Северна лига допълва: “Намалихме данъчната тежест върху тези продукти, които са по-малко вредни за здравето и така нашата здравна система също ще има полза от това. По-ниска заболеваемост в следствие на употребата на цигари на практика намаля пациентите, които имат нужда от здравни услуги.”

Дори опозицията в лицето на депутата Франческо Колучи определя решението на правителството като “инструмент за намаляване на вредата в сравнение с тази от традиционните цигари”.

Решенията на италианското правителство бяха предхождани от сериозно изследване, извършено от екип италиански учени, специалисти в сферата на общественото здраве. В публикацията си наречена “Излагане на дим, генериран от новите електронни устройства (IQOS и е-цигари) и традиционните цигари, поведение на субмикронните частици в човешката дихателна система”, учените заключват, че: „Можем да намалим с 50% броя на пушачите и като следствие от това – случаите на заболявания, свързани с тютюна, като насочим пушачите към продукти с намален риск от рода на електронни цигари, снус и други бездимни изделия.”

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.