Историята оживя в Разград

Събитията около Освобождението на Разград и България за пръв път днес разградчани видяха на живо, благодарение на историческата възстановка „Освобождение“, по време на отбелязването на Националния празник на площад „Възраждане“.

Членове на шуменското Сдружение „Жива история“, Националното дружество „Традиция“ – Шумен, Сдружението „Клуб Миноносец Дръзки“ – Варна, артистите от Капанския ансамбъл и със специалното участие на Христо Драгозов в ролята на княз Дондуков-Корсаков пресъздадоха военните действия при с. Езерче – посрещането на освободителите в Разград и подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 година.

Въпреки мрачното и влажно време стотици разградчани изгледаха живите картини на площада и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

На площада бяха кметът на Разград д-р Валентин Василев и заместникът му Ердинч Хасанов, народният представител Десислава Атанасова, областният управител Гюнай Хюсмен и заместниците му Евгени Драганов и Нурие Црънгалова, председателят на Общинския съвет  Надежда Радославова, общински съветници.

Тържеството започна с издигане на националния флаг от двама от новите почетни граждани на Разград – Здравко Душков и Здравко Занков.

„141 години ние сме свободни. Но този жадуван идеал не ни беше даден даром. Той бе извоюван. Изстрадан! Мъката и сълзите на цял народ се превърна в сила. Те бяха трансформирани в куршуми, смели решения и велики битки. А след тях остана Свободата! Длъжни сме да я пазим, да не я оскверняваме и да не позволяваме да я изгубим отново“, каза в приветственото си слово кметът д-р Валентин Василев.

В знак на признателност пред героите венци и цветя пред мемориала костница бяха поднесени от представители на областната и общинската администрация, институции, политически партии, деца от училища и детски градини, спортни клубове, граждани.

/e-Razgrad/

Hits: 10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.