Историческа първа визита на гръцки премиер в Скопие

Алексис Ципрас пристига в Скопие придружаван от министрите на външните работи и на околната среда и енергетиката, както и от голям брой бизнесмени. Преди пристигането си в Скопие Ципрас определи “посещението си като историческо, основано на нова стратегическа визия за двете страни“.

Що се отнася до това дали Ципрас е очаквал „земетресението”, предизвикано от Договора от Преспа на гръцката политическа сцена, гръцкият премиер отговаря така:” – Ако моето правителство се страхува от политическата цена, то не би могло да изведе страната от кризата и икономическите програми, нито да намери решение за застрахователната система, нито да се справи с бежанската криза, нито да намери решение за името, нито да насърчи необходимия диалог с Турция, въпреки големите трудности, нито да направи радикалните промени, които са необходими в областта на правата на човека.

“Северна Македония ще пожъне „огромни икономически ползи” от смяната на името си с договора с Гърция”. Това каза премиерът на страната Зоран Заев в навечерието на знаковата визита на неговия гръцки колега. “Големи компании с годишни печалби в милиарди ще дойдат”, каза Заев преди срещата си, говорейки за гръцката петролна компания “Мотор Ойл” и за индустриалния конгломерат “Митилинеос”, които ще се присъединят към двамата премиер по време на бизнес форума. Гръцките компании обещаха, че ще инвестират повече от „500 милиона евро” в енергийния сектор на Северна Македония, плюс други инвестиции в селското стопанство, каза той. “Република Северна Македония ще има огромни икономически ползи от сделката и смятам, че това ще се види във всяка сфера на икономиката”, каза още Зоран Заев.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.