Историците от ВТУ искат съдействие от Светия синод за възстановяване името на връх „Св. Никола“

Съдействието на Негово Светейшество патриарх Неофит и на целия Синод за възстановяване на историческото име на връх „Св. Никола“ поискаха историците от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Те са изпратили писмо до Светия синод, с което молят за съдействие и за подкрепа на това свое предложение, което те вече са депозирали и пред президента на България.

Инициативата за това поде още миналата година преподавателят в Историческия факултет на ВТУ проф. Петко Ст. Петков, който издаде книгата си „Книга за върховете „Св. Никола“ и „Шипка“. „Като се присъединяват към многобройните радетели за връщане на исторически утвърденото име на върха „Св. Никола“, членовете на Факултетския съвет на Историческия факултет на ВТУ се обръщат към Вас, Ваше Светейшество, и към високопоставените митрополити – членове на Светия синод, с молба да изразите положително становище и да подкрепите предложението за възстановяване на историческото име на връх „Св. Никола“ пред президента на България, който има правомощия според конституцията да вземе съответното решение. Вашето застъпничество пред държавния глава ще има огромно значение за успеха на това благородно и справедливо начинание“, се казва в писмото на историците. Те припомнят още, че проф. Петко Ст. Петков е подарил екземпляри от монографията си на Негово Светейшество патриарх Неофит, на синодалната библиотека и на архиереите на двете прилежащи до светия връх епархии – Техни Високи Преосвещенства митрополитите Григорий и Киприан.

Borbabg.com

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.