Иран осъди правозащитничка на 38 г. затвор и 148 удара с камшик, обяви семейството ѝ

Известната иранска адвокатка по дела за човешките права Насрин Сотуде е осъдена на 38 години затвор и 148 удара с камшик в Техеран, обяви семейството ѝ, цитирано от Би Би Си и “Гардиън”.

Седемте обвинения срещу нея, които тя отрича, бяха свързани с националната сигурност. Информацията на съпруга ѝ (разпространена във “Фейсбук”) и защитата е различна от дадената от техеранския съд, гледал делото. Според “Гардиън” държавната агенция IRNA е съобщила за две присъди от общо седем години.

Според правозащитната група “Амнести интернешънъл” присъдата срещу човек, посветил живота си на защита на правата на жените и да агитира срещу смъртното наказание, е “възмутителна… иранските власти я наказват заради работата ѝ за човешките права.”

Според адвоката ѝ обвинението е било за разпространяване на противодържавна информация, обиди към върховния водач на Иран аятолах Али Хаменей и шпионаж.

Сотуде бе сред седемте адвокати, работещи по дела за човешки права, арестувани в Иран миналата година. Преди това представляваше жени, появили се публично без хиджаб (наказуемо действие в по-голямата част от иранското публично пространство).

Тя вече бе в затвора между 2010 и 2013 г. за “разпространяване на пропаганда” и заговор срещу държавната сигурност. Носител е на наградата на европарламента “Сахаров”, която получи, докато бе в затвора, заради работата с опозиционни активисти.

Твърденията за необичайно суровата за Иран присъда идват дни след като Ебрахим Раиси, протеже на Али Хаменей и смятан през 2017 г. за кандидат-президента на Революционната гвардия, оглави съдебната система на ислямската република.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.