Информационна система събира лични данни за справяне с коронавируса

Електронна система събира лични данни, които трябва да послужат на властите за справяне с разпространението на коронавируса в страната.

Грубо обяснено, системата се състои от две части: в едната, напр. “Гранична полиция” ще могат да въведат данните на прибиращите се в България. Те ще са на разположение на МВР, които да следят, дали карантината се спазва, както и на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) заради здравословното състояние. В системата ще могат да влизат и лекарите, за да регистрират пациенти и смъртни случаи.

Според ген.-май. Венцислав Мутафчийски събраната информацията от системата може да се използва при вземане на решение, когато е възможно ограничителните мерки в страната да бъдат отслабени.

Другата част на системата е мобилна апликация, с която потребителите могат сами да информират за здравословното си състояние. Пламен Цеков, който е представител на фирмата, разработила апликацията, даде пример, че информацията за здравния статус на хората е полезна за личния лекар и на Националния щаб за коронавируса. Данните се подават от потребителя, като те са: ЕГН, хронични заболявания, симптоми. Могат да бъдат допълвани.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че тази информационна система ще бъде използвана за основа на очакваната и обещавана от години система за електронно здравеопазване.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.