Интерактивна карта показва, че всички пътища водят до Рим

“Всички пътища водят към Рим”. И това е нещо повече от една антична фраза, вече можем да говорим за установена истина:

показва ни го Moovel Lab, изследователска лаборатория, базирана в Щутгарт, Германия, която се занимава с въпросите на градската мобилност. В рамките на проекта Roads To Rome, изследователите първо са картографирали и след това цифрово илюстрирали всички пътища в Европа, които са в посока към италианската столица.
За да създадат картата, дизайнерите Бенедикт Грос и Филип Шмит работят с географа Рафаел Рейман: Анализирайки мрежа от 26,503,452 квадратни километра повърхност на европейския континент, изследователите са идентифицирали 486.713 изходни точки, разпръснати на територията, от която да стигнат до Рим. Впоследствие триото разработи алгоритъм, който може да изчисли за 5 часа най-кратките маршрути, които водят от гореспоменатите точки до Вечния град.
Както съобщава уебсайтът „Open Culture“, резултатът от работата е картографски продукт, наподобяващ „листа от морска салата или нещо като невроанатомия“, който всъщност показва именно, че всички пътища водят към Рим: увеличавайки мащаба на картата, най-натоварените пътища ще изглеждат по-плътни. В допълнение към възможността за интерактивно изследване на маршрутите, Moovel Lab позволява също да бъде закупен и плакат с картата.
Нели НИКОЛОВА

Източник: forbes.it


Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.